Davutoğlu: Esed Rejimi Açlıktan Öldürme Stratejisi İzliyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esed rejiminin açlıktan öldürme stratejisi izlediği bölgelere yardım için tek bir karar çıkaramayan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esed rejiminin açlıktan öldürme stratejisi izlediği bölgelere yardım için tek bir karar çıkaramayan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi.

Davos'ta düzenlenen "Suriye'deki İnsani Kriz" başlıklı oturumda konuşan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye sığınanlara yaptıkları yardımın yanı sıra Suriye'de ulaşabildikleri bölgelere TIR'larla yardım gönderdiklerini ifade etti. Esed rejimin, kuşatması altındaki bölgelerde insanları açlık ve ilaç yokluğundan öldürmeyi amaçladığını vurgulayan Davutoğlu, "Bu, Ortaçağ kafasıdır." dedi. Davutoğlu, Suriye'ye insanî yardım ulaştırılması için tek bir BM Güvenlik Konseyi kararı için yalvardıklarını ama bunun çıkmadığını dile getirdi. Ahmet Davutoğlu, BM'nin insanî yardımla ilgili kurumlarının ellerinden geleni yaptığını fakat siyasi bir karar olmadan daha fazlasını yapma imkanlarının olmadığını ifade etti.

Kızılhaç Başkanı Peter Maurer ise hem hükümetin hem de silahlı grupların izin vermemesi ya da güvenlik durumu sebebiyle bazı bölgelere yardım ulaştıramadıklarını doğruladı. Beşşar Esed'in bir yıl önce kendisine hapishanelerine ziyaret edebileceklerine dair söz verdiğini ifade eden Maurer birçok söz gibi bu sözün de hâlâ tutulmadığını dile getirdi. Maurer, Suriye'deki salgın hastalıkların da komşu ülkelere ve ötesine yayılabileceği uyarısını yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de uluslararası toplumun Suriye'ye barış getiremediğini ve daha sonra tarafların güvenini kazanarak insanî yardımların ulaştırılması konusunda başarısız olduğunu ifade etti. Guterres, uluslararası toplumun Türkiye gibi mülteci akınına uğrayan ülkelerle gereken dayanışmayı göstermediğini de sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri