Davutoğlu: Ege'yi Bir Barış Ve Refah Havzası Haline Getirmek İstiyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerini belirterek, bu konudaki görüşmelerde epeyce mesafe alındığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerini belirterek, bu konudaki görüşmelerde epeyce mesafe alındığını söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'la bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığının 2014 yılında Yunanistan'da olacağını hatırlatan Davutoğlu, bu durumun Türkiye AB ilişkileri ile iki ülke ilişkilerine yeni bir boyut kazandıracağını ifade etti.

Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, bu konudaki görüşmelerde epeyce mesafenin alındığını belirtti. Hazar'dan gaz taşıyacak olan Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) projesinin Edirne'ye kadar olan güzergahının kesinleştiğini dile getiren Davutoğlu, Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) projesinin devreye girmesiyle Türkiye'den Yunanistan'a giden ve oradan da Avrupa'ya ulaşan koridorun kesinleşmiş olduğunu kaydetti.

Böylece bu kuşağın Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri pekiştiren bir kuşak olacağını belirten Davutoğlu, söz konusu kuşak üzerinden dost Balkan ülkelerine eklemelerin yapılabileceğini söyledi. Bundan sonra bu temel üzerinde enerji alanında Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük bir işbirliği alanının olacağına inandığını anlatan Davutoğlu, bunun Yunanistan ile yeni bir koridor oluşturduğunu ifade etti.

"EGE KONUSUNDA İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER MEKANİZMASI YÜRÜYOR"

Ege konusuna da değinen Bakan Davutoğlu, sorunlar ve işbirliği konusunda iki ülke arasında bir istikşafi görüşmeler mekanizmasının yürüdüğünü söyledi. "Biz Ege'yi bir barış ve refah havzası haline getirmek istiyoruz. Bu konudaki görüşmelerde epeyce mesafe alındı." diyen Davutoğlu, tek taraflı deklarasyonlardan çok her iki tarafın hep birlikte bu işbirliği alanını genişletmeye yönelmesinin daha önemli olduğunu kaydetti.

Bunun ortak hedef için çok daha doğru bir yol olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Ben bu konuda çok iyimserim. İnşallah Ege'nin iki kanadı aynen Edirne üzerinden enerji olduğu gibi ekonomi ve turizm yoluyla birleşecek." diye konuştu.

"KIBRIS KONUSUNDA TERCİHİMİZ KALICI ÇÖZÜMDEN YANA"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ise alternatif enerji kaynaklarının olmasını tercih ettiklerini söyledi. Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının sürekli arttığını ve önümüzdeki 7 katrilyon metreküp gaza ihtiyacının olacağına anlatan Venizelos, TAP ve TANAP gibi projelere iki ülke arasındaki ilişkiler açısından dostluk barış projeleri olarak baktıklarını vurguladı.

Kıbrıs sorununa ilişkin bir soruyu ise Venizelos, Rum tarafının gerekli olan her türlü hareket tarzını kullanma yetkisine sahip bir müzakereciyi görevlendirdiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununda yeni bir ivme kazandıracak bir unsura ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Venizelos, şunları söyledi: "Kıbrıs konusunda her zaman bizim tercihimiz kalıcı bir çözümün bulunmasından yana ama bunu gerçekleştirilebilmesi için siyasi bir irade olması gerekiyor. Bu aşamada böyle bir iradenin olduğuna inanıyorum. Kıbrıs Cumhuriyeti, BM bir üyesi, AB üye devleti. Bununla birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti'nde hem Rum tarafı hem de Türk tarafı bulunmaktadır. Kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması konusunda her iki topluma görev düşmektedir."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri