Davutoğlu: Bölge Sadece Nükleer Değil Tüm Kitle İmha Silahlarından Arınmalı

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPDI) girişimi bakanlar toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kitle imha silahlarının insanlığa karşı oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPDI) girişimi bakanlar toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kitle imha silahlarının insanlığa karşı oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken bir konuşma yaptı. Bakan Davutoğlu, bölgenin sadece nükleer değil, tüm kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu’nun katıldığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi toplantısında tarafların İran ve Suriye’deki son gelişmeleri ele aldığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, bakanların Ortadoğu’yu tüm kitle imha silahlarından arındırılması yolunda çabalara destek beyan ettikleri bilgisi verildi. Bakanların ayrıca İran’ın nükleer programının da diyalog yolu ile barışçıl bir şekilde çözülmesi yolunda irade ortaya koydukarı öğrenildi. Bakanların İran ile P5+1 nükleer görüşmelerinin devam etmesinin de önemli olduğu yolunda ifadelerde bulundukları kaydedildi.

SUUDİLER İLE SURİYE KONUŞULDU

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Kurul çalışmalarının ikinci gününde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud El Faisal Bin Abdulaziz El Saud ile biraraya geldi. Bakan Davutoğlu ile mevkidaşının Suriye’de devam eden iç savaşı masaya yatırdığı ve iki bakanın da rejimin elindeki kimyasal silahların imhasına ilişkin süreci olumlu bulduğu vurgulandı. Basının alınmadığı toplantıda, iki bakanın kimyasal silahların imhasının tek başına Suriye'de akan kanı durduramaya yetmeyeceği yönünde ortak görüş birliğinde oldukları kaydedildi.

İki bakan, gelinen aşamada Suriye'deki durum bakımından kritik bir süreçten geçildiğini, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki işbiriliği ve eşgüdümün bu dönemde belki daha da önem kazandığını kaydettikleri ve yakın teması devam ettirme hususunda mutabık kaldıkları öğrenildi.

Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de biraraya gelen Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerini görüştüğü kaydedildi. Türkiye-AB siyasi diyaloğunun canlandırılması ve tüm yapısal diyalog mekanizmalarının en etkin şekilde hayata geçirilmesi üzerinde mutabakata varan Davutoğlu ile Ashton'un, görüşmede İran'ın nükleer programını da masaya yatırdıkları aktarıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri