Darbeleri Ve Yankılarını Ele Alan Filmler Gişe Rekorları Kırdı

Babam ve Oğlum, Vizontele Tuuba, Hükümet Kadın, O… Çocukları, Beynelmilel… 12 Eylül ile 27 Mayıs darbelerinin siyasi ve sosyal hayata yansımalarını konu eden bu dramlar, gişede başarılı oldu.

Babam ve Oğlum, Vizontele Tuuba, Hükümet Kadın, O… Çocukları, Beynelmilel… 12 Eylül ile 27 Mayıs darbelerinin siyasi ve sosyal hayata yansımalarını konu eden bu dramlar, gişede başarılı oldu. Box Office verilerine göre birinciliği 3, 9 milyon izleyici ile Babam ve Oğlum elde etti. Ardından 2,9 milyon izleyici ile Vizontele Tuuba, 1,4 milyon izleyici ile Hükümet Kadın geldi. Söz konusu filmler, sinema otoritelerinden de tam not aldı.


Çağan Irmak’a ait 2005 yapımı Babam ve Oğlum’da Çetin Tekindor, Hümeyra, Fikret Kuşkan, Özge Özberk, Ege Tanman ve Yetkin Dikinciler rol aldı.


Toplam 6 ödü alan filmin konusu özetle şöyle:


“Sadık, ziraat mühendisi olması için ısrar eden babası Hüseyin’in Ege’de bulunan çiftliğinden ayrılır. Gazetecilik okumak için İstanbul’a gider, eğitim hayatı sırasında siyasi olaylara karışır. Bunu öğrenen Hüseyin, oğlunu evlatlıktan reddeder. Pek çok eyleme dâhil olan Sadık, güç günlerle karşı karşıyadır. 12 Eylül sabahı doğum sancıları tutan karısını darbe olduğu için hastaneye götürecek taşıt bulamaz. Karısı doğum sırasında ölen Sadık, oğlu Deniz’i tek başına büyütme durumundadır. Darbenin ardından fikir ve eylemlerinden dolayı sorgulanıp kötü muamele gören adam, bu nedenle ölümcül bir hastalığa yakalanır ve çareyi Deniz’i babası Hüseyin’in çiftliğine götürmede bulur. “

Box Office rakamlarına göre Babam ve Oğlum’un izleyci sayısı 3 milyon 839 bini buldu, hâsılatı da 25 milyon 468 bin 559 liraya denk geldi.

Vizontele Tuuba da 12 Eylül darbesini tenkit eden yapımlardan. İlgi gören dramın izleyici sayısı 2 milyon 894 bin 802, hâsılatı 18 milyon lira oldu.


Vizontele’nin devamı olan Vizontele Tuuba da Yılmaz Erdoğan, Tarık Akan, Altan Erkekli, Demet Akbağ, Bülent İnal, Tolga Çevik, Tuba Ünsal oynadı. Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği 2004 tarihli yapımda 1980 yazında siyasi kavgalardan haberdar olmayan Hakkâri’nin bir köyüne gelen bir öğretmenin ideolojilerini ahaliye aktarımına değiniliyor. Öğretmenin kızı Tuba ile köylü Emin’in duygusal bağı anlatılıyor.


1 milyon 397 bin 115 izleyici rakamı, 12 milyon 972 bin 53 lira hâsılat elde eden 2013 yapımı Hükümet Kadın’da ise Demet Akbağ, Sermiyan Midyat ve Gülhan Tekin gibi deneyimli tiyatrocular bir araya geldi.

Sermiyan Midyat’ın yönetmeni ve senaristi olduğu filmde okuma yazma bilmeyen Midyatlı bir kadın olan Xate’nin ilçeye belediye başkanı olması hikâye ediliyor. Kadının ilçeye su getirme çabası, muhalifleri ile mücadelesi, 27 Mayıs darbesi ile koltuğundan olması öyküleniyor.

Darbeyi iğneleyen filmlerden biri de O…Çocukları. 741 bin 840 seyircisi, 5 milyon 309 bin 235 lira hâsılatı bulunan, Murat Saraçoğulları tarafından yönetilen filmde; Altan Erkekli, Demet Akbağ, Özgü Namal, İpek Tuzcuoğlu, Sarp Apak ve Sezin Akbaşoğulları rol aldı.


Sırrı Süreyya Önder’in kaleminden çıkan filmin konusu özetle şöyle:

“12 Eylül darbesinin ardından siyasi suçlu olarak aranan bir çift, çareyi ülke dışına kaçmakta bulur. Ancak çocukları onlar için en büyük engeldir. Kaçmadan evvel onları bırakacakları güvenli bir yer arayışına girerler. Sonunda hayat kadınlarının çocuklarına bakan Mehtap Anne’nin evini seçerler.
Karı koca kaçtıktan bir müddet sonra çocuklarını alması için İtalyan bir kızı Türkiye’ye gönderir. İtalyan kız, çocuğu ‘Emanetçi Anne’nin yuvasından alıp ailesine götürecekken kendisini hiç beklemediği olayların ortasında bulur.”

431 bin 696 izleyici tarafından tercih edilen, 3 milyon 141 bin 775 lira hâsılatı olan 12 Eylül içerikli Beynelmilel’i de Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez’in yönetti. 2006 tarihli yapımda Cezmi Baskın, Özgü Namal ile Umut Kurt gibi ünlü oyuncular buluştu. Tarsus’ta 7,5 haftada çekilen film, ulusal ve uluslararası film festivallerinden 12 ödülle döndü. Filmde 12 Eylül darbesi sonrası Adıyaman’da 1982’de uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı geçinmekte güçlük çeken yerel müzik grubunun yörenin sıkıyönetim komutanı tarafından modern orkestra haline getirme gayretine yer veriliyor. Orkestranın şehre gelecek komutanları karşılama törenini bir grup gencin protesto eylemine çevirme çabaları vurgulanıyor.

Darbe konulu filmler, seyirci sayıları ve hasılatları şu şekilde:

Film İzleyici Sayısı (Kişi) Hâsılatı (TL)

Babam ve Oğlum 3 milyon 839 bin 25 milyon 468 bin 559
Vizontele Tuuba 2 milyon 894 bin 802 18 milyon
Hükümet Kadın 1 milyon 397 bin 115 12 milyon 972 bin 53
O…Çocukları 713 bin 840 5 milyon 309 bin 235
Beynelmilel 431 bin 696 3 milyon 141 bin 775


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri