Darbelere en iyi cevap sivil anayasa

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şube Başkanı Avukat Özgür Solak yaptığı yazılı açıklamada milli beraberliğin ortadan kaldırıldığı, kardeşlerin birbirine düşman edildiği süreçlerin ve akabind

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şube Başkanı Avukat Özgür Solak yaptığı yazılı açıklamada milli beraberliğin ortadan kaldırıldığı, kardeşlerin birbirine düşman edildiği süreçlerin ve akabinde gelen darbelerin asıl hedeflerinin milli irade olduğunun tarih boyunca pek çok defa görüldüğünü söyledi. Darbeler sonrasında TBMM’nin feshedildiğini, milletin yok sayıldığını ve dayatılan anayasalarla iktidarlar değişse de muktedir olamadığını ve geleceğin ipotek altına alındığını dile getiren Özgür Solak, “28 Şubatlar, 27 Nisanlar ve daha milletin farkına dahi varamadığı pek çok müdahale ve girişimi darbecilerin varlığının ve etkinliğinin açık göstergesidir. Bugün darbeyle yatıp kalkanların adalet önünde hesap vermeleri darbeden bezmiş milletimiz için bir güven ve huzur kaynağıdır. Gerek 12 Eylül 1980 darbecileri, gerek 28 Şubat ve 27 Nisan müdahalelerini yapanlar da hızla adalet önüne çıkartılmalıdır. Yıllar boyunca pek çok değişikliğe uğrayan 1982 Anayasasında 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylamasıyla milletimiz lehine önemli iyileştirmeler yapmışsa da normalleşme süreci tamamlanmış değildir. Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya olan ihtiyacı ve beklentisi toplumun her kesiminde artarak devam etmektedir” dedi.

 

İlk defe darbeciler tarafından değil, millet tarafından yapılacak olan bir anayasanın heyecanının yaşandığını dile getiren Solak, “Yeni Anayasa yapım sürecinde 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylamasıyla sağlanan kazanımlar korunmalıdır. Hayati önemi haiz Anayasal düzenlemeler başkanlık sistemi gibi hararetli tartışmaların gölgesinde bırakılmamalı farklılıklarda karşı karşıya gelme değil, müştereklerde bir araya gelme metodu benimsenmelidir. Anayasa yapım sürecini gölgelemeye, gündem değiştirmeye dönük terör eylemlerine karşı uyanık olunmalı, yeni dönemde profesyonel askerlikle ilgili çalışmalar arttırılmalıdır. Vatandaşlığın etnik aidiyetten öte ortak tarih, kültür ve medeniyete sahip olma olduğu bilinciyle yeni anayasada birleştirici bir üslup benimsenmelidir. İnançlı kimseler üzerinde kurulan baskılar tamamen kaldırılmalı başörtüsü özgürlüğü kamu hizmeti veren ya da alan ayrımı olmaksızın yeni Anayasada açıkça ifade olunmalı, hiçbir vatandaş kendisini dışlanmış hissetmemelidir” diye konuştu.

12 Eylül 1980 sonrası hazırlanan Anayasa’nın ihtiyaçları karşılayamadığını ifade eden HUDER Konya Şube Başkanı Özgür Solak, “Darbe Anayasaları döneminin kapanma zamanı gelmiştir. Tarih boyunca değerleriyle tüm insanlığa huzur ve mutluluk getiren necip milletimizin; birlikteliğini artıran, vatandaşların hak ve özgürlülerini daha iyi noktalara taşıyan, yeni bir Anayasa ile barış içinde yaşanan daha güzel bir dünya için yapacağı çok şey bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

MERHABA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri