27 Mayıs Darbesi, 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askeri darbe. Ayrıca 27 Mayıs Askeri Müdahalesi ya da 27 Mayıs İhtilali olarak da anılır. Darbe emir komuta zinciri içinde yapılmamıştır, 37 düşük rütbeli subayın planları ile Tümgeneral Cemal Madanoğlu'nun komutanlığında icra edilmiştir. Kritik mevziler bu subayların ellerindeki asker ve silahlarla önce ordudaki komuta kademesinin etkisiz hale getirilmesi ile ele geçirilmiştir. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve bazı hükûmet üyeleri tutuklanmıştır. 235 general ve 3500 civarında subay (daha çok albay, yarbay, binbaşı) emekliye sevk edilmiş, üniversitede bulunan 147 öğretim görevlisi görevden alınmış ve bazı üniversiteler kapatılmıştır. Bununla beraber 520 hakim ve yargıç görevden alınmıştır.
Askeri darbeler, köklü bir demokrasiye sahip olamamanın sonuçlarından biridir. Köklü ve elverişli bir demokrasiye sahip olamamanın yanı sıra, ülke içerisinde cepheleşmelerin var olması da darbelere zemin hazırlar. Türk siyasal hayatı kendi alt dönemleri içerisinde her zaman cepheleşmelerin var olduğu bir tarihtir.
27 Mayıs 1960 Darbesi
12 Eylül 1980 Darbesi
1958-1960 yılları arasında Vatan cephesi (DP-CHP),
1965-1980 yılları arasında sağ-sol cepheleşmesi sebeplerindendir.
Elbette darbeler olağan ve geleneksel davranışlar değildir. Her zaman darbeleri hazırlayan unsurlar vuku bulmuştur. Ancak sonuçları çok da yapıcı olmamıştır. Bizatihi 1980 darbesini yaşamış biri olarak çok acı hatıralarına şahit olduk.
Bir takım öğrencilerin eğitimleri yarım kaldı. Kimileri tutuklandı, kimileri de okuma imkanını ve azmini kaybetti. Keza Öğretmenler ve idareciler de ya tutuklandı yada görev yeri değiştirildi, dolayısıyla okullarda eğitim kalitesi düşmüş oldu.
Velhasıl, darbeler görüldüğü gibi tek çözüm olmadığı anlaşılmıştır. Birlikte birtakım huzursuzlukları beraberinde getirmiştir.
İnşallah bir daha bu ülke çocukları gerek askeri gerek sivil darbeleri görme talihsizliği yaşamazlar.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.