'Darbecilerin Ayak Bastığı Yeri Kırklamak, Kırk Kere Yıkamak Lazım'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, darbe ve darbecileri çağrıştıran okul, cadde, sokak, kamu kurum ve kuruluş, kamuya açık alan isimlerinin değ.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, darbe ve darbecileri çağrıştıran okul, cadde, sokak, kamu kurum ve kuruluş, kamuya açık alan isimlerinin değiştirilmesini önerdi. Karayel, “Sadece darbecilerin ve darbeleri çağrıştıran isimleri, sıfatları değil, ayak bastığı yerleri kırklamak lazım. Kırk kere yıkanmalıdır ki, darbe zihniyeti, darbecilerden Türkiye, Türk milleti, devleti ve şehirleri olarak kurtulmalıyız.” dedi.

Milletvekili Yaşar karayel, partisinin il başkanlığındaki nöbetçi vekil uygulaması öncesinde basın toplantısı yaptı. Toplantıya Mısır’daki sivil halkın demokrasi için direnişini simgeleyen Rabia selamıyla başlayan Yaşar Karayel, bu selamın mazlum milletlerin ve Müslümanların selamı olduğunu ifade etti.

“Dünyanın neresinde olursa olsun biz darbeye, darbecilere, darbecilerin fikirlerine karşıyız” diyen Karayel, geçmişte ülkemizde olduğu gibi şu anda Mısır’da, Suriye’de de firavunların işbaşında olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmiş dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar olarak darbecilerden çok çektik. Mazlum milletlerinde darbecilerinden çok çekmemesi için demokrasi yanlısı insanların yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Mazlum milletler deyince aklımıza emperyalistlerin işgalinden geçmiş milletleri anlıyoruz. Mısır’da yaşananda demokrasi katliamıdır. Demokrasiye, insan haklarına, özgürlüğe inanların katledildiği bir olaylıdır. Suriye ve Mısır’da olanlar, demokrasiden yana, özgürlükten yana olmayanların ve kendi milletine silah doğrultanlarla mazlum insanların mücadelesidir. Milleti adına elinde silah bulunduranlar demokrasiyi katletme anlayışına sahip olamazlar. Mısır’da ve Suriye’deki mazlumları destekliyoruz. Türkiye’de bu nedenle tencere tavacılara karşıyız. Gezi’yi bahane ederek ülkenin, milletin huzurunu bozmak isteyenlere karşıyız. Millet iradesi ile devleti ve ülkemizi yönetmeye devam edeceğiz. Biz bunun mücadelesi ve gayreti içindeyiz.”

Karayel, Mısır ve Suriye’nin bizim geçmişte uzun süre birlikte yaşadığımız insanların bulunduğu toprak parçası olduğunu hatırlatarak, “Dini ve kültürel aynı zamanda ırki bağlarımız var. Geçmişten gelen Osmanlı toprakları bakiyesi olmasından dolayı da tarihi ve kültürel bağlarımız sürüyor. Demokratik olarak yükselmesi ve özgür olması, milletlerin rahat olması, mazlum insanların özgürce düşüncelerini haykıracakları ortamların oluşmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Darbe ve darbecilere karşı olduklarını ifade eden Yaşar Kareyel, 27 Mayıs 1960, 1971, 1980 ve 28 Şubat döneminde darbe girişimlerini, darbeleri ülke olarak yaşadıklarını hatırlatarak, şunları söyledi; “Darbelere maruz kaldık. Başbakanlarını ve bakanlarını asan darbe zihniyeti oldu. Türkiye’de darbeyi anımsatacak ne kadar unsurlar varsa bunların ortadan kaldırılmasından yanalayız. Kayseri’de ve Türkiye genelinde darbecilerin koyduğu sokak, cadde ve farklı mekan isimlerinde darbeyi anımsatan adlarda değiştirilmelidir. Çünkü bize 1960 darbesini bayram olarak kutlattılar. Zorla kutlattılar. Bugün millet iradesi şu anda idareye hakim. Bunun için darbeyi, darbecileri çağrıştıracak ne kadar isimler varsa, okullar, caddeler, kamu kurum ve kuruluşlara verilmiş bütün isimlerin kaldırılmasını istiyoruz. Darbeyi ve darbecileri çağrıştıracak ne kadar unsur varsa bunların ortadan kaldırılması gerekir.”

Şehirlerdeki olan darbe ve darbecileri çağrıştıran isimleri kaldırması önerisini yenileyen Karayel, “Darbenin ve darbecilerin sadece isimleri, sıfatları değil. Ayak bastığı yerleri kırklamak lazım. Kırk gereke yıkanmalıdır ki, darbe zihniyeti, darbecilerden Türkiye, Türk milleti, devleti ve şehirler olarak kurtulmalıdır. Darbeyi çağrıştıran her unsurda kaldırılmalı ve kurtulmalıyız.” şeklinde konuştu.

-YATACAK YER BULAMAYACAKLAR

Yaşar Karayel, geçmişte kendi ülkelerinde kendi milletine zulüm edip katledenlerin mezarları için dahi bir yer bulanamadığını belirterek, Suriye ve Mısır’da kendi halkını katleden diktatörlerin yatacak yer bulamayacağını söyledi. “Mısır ve Suriye bizim için vazgeçilmezdir. Komşularımızdır” diyen Karayel, “Mısır kadim ülkedir. Ama kurulduğu günden beri Mısır ve Suriye çok çekti. Suriye’nin başındaki katil devlet başkanı, babasının izinden gidiyor. 1300 çocuğu 3-5 dakika içinde hepsini katletmiş olması gözünün nasıl döndüğü ve nasıl canilikle devleti idare ettiklerini gösteriyor. Firavun gibi düşünüp Musa gibi yaşamak istiyorlar. Mısır halkı bunları halledecektir. Şu ana kadar dünyanın hiçbir yerinde darbeciler muvaffak olmadı. Zafer sağlayamadı. Hiçbir ülkede olmadı. Payidar olmamıştır. Demir perdelerin arkasındaki diktatörler yatacak yer bulamadı. Kendi milletine zulmeden hiç kimse yer bulamaz. Bu diktatörlerde yatacak yer bulamayacaktır” dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri