Darbe Mağduru Ülkücü Yaman: Darbecilerle Yüzleşmeyi Referanduma Borçluyuz

12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra 6 yıl Ankara Mamak Askerî Cezaevi'nde yatan ülkücü öğretmen İrfan Yaman, darbecilerin yargılanması ve darbelerle yüzleşmenin, üç yıl önce yapılan anayasa değişikliği referandumuyla mümkün olduğunu söyledi.

12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra 6 yıl Ankara Mamak Askerî Cezaevi'nde yatan ülkücü öğretmen İrfan Yaman, darbecilerin yargılanması ve darbelerle yüzleşmenin, üç yıl önce yapılan anayasa değişikliği referandumuyla mümkün olduğunu söyledi. Darbenin hayatta olan iki isminin yargılanmasının önünün referandumla açıldığını belirten Yaman, yargılamanın 12 Eylül'de işkence gören darbe mağdurlarını bir nebze olsun mutlu ettiğini vurguladı. Darbenin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen işkenceye bağlı derin izlerin devam ettiğini belirten Yaman, ölmeden sembolik de olsa darbeci Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya yargılandığı için mutlu olduğunu söyledi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan İrfan Yaman, askerî darbe olalı 33 yıl geçmesine rağmen TBMM'nin halen sivil bir anayasa yapamamasının da üzüntü verici olduğunu kaydetti. Darbelerin panzehirinin, insan hak ve hürriyetlerini ön planda tutan sivil bir anayasa olduğunu aktaran Yaman, "TBMM'nin sivil bir anayasa yapamamasının temel sebeplerinden biri de cuntanın 33 yıl önce 12 Eylül'de, demokratik kurumların bütün hücrelerine kadar nüfuz etmesi. Korku ve travma bırakması. Kendisinin yaptığı askerî darbe mantığıyla hazırladığı 1982 Anayasası'na mecbur etme. Korkular, maalesef üç yıl önceki anayasa değişikliği referandumuyla bir nebze yıkıldı. Zaten darbenin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasının kapısı da referandum sonrası açıldı. Referandum sadece 12 Eylül'ü değil, 16 yıl önce yapılan postmodern darbe 28 Şubat'ın yargılanmasının da kapısını açtı. Meclis'in acilen, ayrıntılara takılmadan sivil bir anayasa yapması gerekiyor." diye konuştu.

Askerî darbeden sonra Mamak'ta, başta merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve ülkücü arkadaşlarıyla birlikte kaldığını anlatan Yaman, sözlerini şöyle tamamladı: "Darbe geçeli 33 yıl oldu ama acıları hâlâ yüreğimizde. Mamak'ta insanlık dışı her türlü işkenceyi gördüm. Bıyıklarım ve saçlarım yolundu. Saçlarım yolunduğu için saçlarımı tarayamıyorum. Bıyıklarım yolunduğu için uzun süreli bıyık bırakamıyorum. Manavgat'ta yaşayan ailemin çektiği çile ve çektiğim acıların bıraktığı derin izlerin yarasını kim silecek? Darbenin acılarını yüreğinde yaşayan bir darbe mağduru olarak, Mısır'daki mazlum insanların yaşadığı sıkıntıları daha iyi anlıyorum. Allah, bu millete bir daha darbe acısı yaşatmasın; yaşatmasın ki geleceğe dair hayal kurmamız elimizden alınmasın. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın 33 yıl sonra olsa da yargılanması bana mutluluk veriyor. Binlerce gencin kanına giren bu iki darbecinin en ağır şekilde cezalandırılmasını bekliyorum, çünkü 6 yıl Mamak'ta suçsuz yere yattım. Benim 6 yılımı kim geri verecek? Çektiğim acılara kim merhem olacak?" CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri