Darbe girişimi nedeniyle kazılar durdu

Çatalhöyük'teki kazılara darbe girişimi nedeniyle ara verildi. 15 Temmuz darbe girişimi kazı çalışmalarını da etkiledi.

Çatalhöyük'teki kazılara darbe girişimi nedeniyle ara verildi. 15 Temmuz darbe girişimi kazı çalışmalarını da etkiledi. Darbe girişimi sonrasında birçok alanda güvenlik önlemi alındı. Önlemler nedeniyle bazı kurum ve kuruluşlar ile çalışmalarda aksama oluyor. Kalkışma nedeniyle Çatalhöyük'teki kazı çalışmaları da durduruldu. Yılın belli dönemlerinde yapılan kazılara bu yıl erkenden ara verildi. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir arkeolojik araştırmaların merkezi haline gelen Çatalhöyük'ün geniş yerleşim alanını, hayranlık uyandıran yaşam tarzını ve eşsiz sanat eserlerini çalışmak için alana dünyanın dört bir yanından araştırmacılar geliyor.

Çatalhöyük Araştırma Projesi, 1993 yılından itibaren sit alanı içerisinde ve dışarısında yeni arkeolojik, konservasyonel ve küratörel metotlara öncülük eden uzmanların oluşturduğu uluslararası bir takım oluşturarak geçmişte yaşamış olan insanların hayatına dair bilgileri ve düşünceleri geliştirmeyi hedefliyor. Dünyanın en önemli arkeolojik sit alanlarından biri olan Çatalhöyük'te 1960'lı yıllardan beri devam eden kazılar, M.Ö. 9000'e tarihlenebilecek, yoğun bir şekilde kullanılmış bir Neolitik (Yeni taş çağı) yerleşim yerini ortaya çıkardı.

Günümüzde Çatalhöyük'te iki höyük bulunuyor: Görece olarak daha yakın zamana tarihlenen ve daha küçük olan Batı Höyük ve daha büyük ve daha eskiye tarihlenen Doğu Höyük. Çatalhöyük Araştırma Projesi ile yüzeyin altında yatan ve zamanının en kompleks toplumlarından biri olan Çatalhöyük insanlarının izleri gün ışığına çıkıyor. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen uzmanlardan oluşan bir ekip burada yaşayan insanların hayatlarını derinlemesine anlamak ve anlatmak için çalışıyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri