Darbe Döneminin Utanç Eserleri İkinci Kez İstanbul'da

Türkiye'nin en karanlık dönemlerinden biri olan 12 Eylül darbesi yıllarında hayatlarını kaybeden insanları ve dönemin etkilerini anlatan ’12 Eylül Utanç Müzesi' İstanbul'da ikinci kez açıldı. Ortaköy Kültür Merkezi'nde ‘utanç müzesi’...

Türkiye'nin en karanlık dönemlerinden biri olan 12 Eylül darbesi yıllarında hayatlarını kaybeden insanları ve dönemin etkilerini anlatan ’12 Eylül Utanç Müzesi' İstanbul'da ikinci kez açıldı.

Ortaköy Kültür Merkezi'nde ‘utanç müzesi’ olarak adlandırılan serginin açılışına; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Ercan Karakaş, 12 Eylül’deki gibi olayların, baskıların ve zulümlerin yok sayılması durumunda tekrar etme ihtimali bulunduğunu belirtti. Karakaş, "Aslında Sivas'ta da, Diyarbakır Cezaevi'nde de utanç müzeleri yapılması gerekir. Kendi tarihimizin acı olayları ile yüzleşmekten kaçınmamız gerekiyor. Dünyanın birçok uygar ülkesi diyelim ki Nazi dönemini Almanya'da müzelere koyuyorlar ve bu acı dönemlerle yüzleşiyorlar. 12 Eylül ile Türkiye'de tam olarak yüzleşildiğini sanmıyorum. Bir kaç darbenin yargılanmış olması bir şeyi değiştirmiyor. Cezaevlerindeki işkenceleri kimler yaptı, kararları kimler uyguladı bunların ortaya çıkması gerekiyor." diye konuştu.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da, önce siyasilerin özeleştiri yapması gerektiğini belirtti. Hazinedar, “Siyaset yaparken, o alternatif siyasi dili ortaya koyarken bu milletin değerleri ile barışık bir dil kullanmalıyız. Kendimizi her geçen gün ötekileşen insanlara karşı bu aziz ülkede yaşayanların beklentilerini iyi okuyarak siyaset ortaya koymalıyız. Bunu yapmazsak her geçen gün küçülüyor ve azalıyoruz. Bunlar, bu millet darbeci olduğu için olmadı. Bugün de bu millet ‘hırsız’ olduğu için bunlara oy vermiyor. Hacı Bektaş'ın ifadesiyle ne ararsan kendinde ara diyor ya, biz bu milleti yeterince iyi anlamadığımız, bu millete yeterince dokunamadığımız, bu milletin beklentilerine göre onları yeterince kucaklayamadığımız için bu noktalardayız." ifadesini kullandı.

Müzede, 12 Eylül darbe döneminde hayatlarını kaybeden insanların kişisel eşyaları ve fotoğrafları yer alıyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri