Dar gelirli vatandaş için araba almak hayal oldu

Araba fiyatlarına gelen zamlar sonrasında özellikle dar gelirli vatandaş için araba almak hayal oldu. Araç fiyatlarında yaşanan fahiş artış vatandaşı isyan ettirirken, yapılan ÖTV matrahı indirimi de işe yaramadı 

Sıfır ve ikinci el araç fiyatları, son 1 yıl içinde zirveyi gördü. Ev almak gibi araba almak da dar gelirli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlar için hayal oldu. En ucuz aracın bile bugün 25-30 bine satılıyor olması vatandaşı sitem ettirdi. Piyasadaki kötü gidişata dur demek için alınan ÖTV indirimi kararı da piyasadaki krizi çözemedi. İkinci el piyasasında beklenen düşüş yaşanmadı.  Yaşanan çip krizi nedeni ile araç satış bayilerinde sıfır araç bulmak da neredeyse imkânsız hale geldi.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI DÜŞMEDİ! 

ÖTV indiriminin ikinci el araba fiyatlarını düşürmediğini belirten Konmizan Galeri İşletmecisi Vehbi Birer, “ÖTV indirimi yapıldı ama ikinci el araba fiyatlarında bir düşüş olmadı” dedi. Vergi dilimi değişen araçların bayiler tarafından tedarik edilememesinin, piyasayı olumsuz etkilediğini kaydeden Birer, “Vergi indiriminden sonra vatandaş büyük umutla bayilere gitti ancak son zamanlarda yaşanan çip ve emisyon sıkıntısından dolayı bazı bayilerde araç bulunamaz hale geldi. Bu durum da ikinci el piyasasında araçların fiyatlarının artmasına sebep oldu. 2021 yılı Mayıs ayında 159 bin TL’ye satılan araç 4 ay içerisinde 189 bine çıktı. ÖTV indiriminden sonra araç fiyatları en fazla 10 bin TL geriledi. İkinci el araç piyasası çok durgun vaziyette” şeklinde konuştu.  

BAYİLERDE ARAÇ SIKINTISI VAR 

“Çip krizi nedeni ile araç satış bayilerinde sıfır araç bulmak neredeyse imkânsız hale geldi” diyen Birer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektöre haber vermeden yapılan bu ÖTV indirimi, piyasada yeterli stok olmadığı zamanda gerçekleşti. Elinde yeterli stok bulunmayan bayiler piyasaya araç satışında bulunamadı. Piyasada araç olmayınca, ikinci el araç fiyatlarında ÖTV'ye rağmen bir düşüş olmadı. Sektörel anlamda ciddi bir durgunluk yaşıyoruz. Vatandaş, haklı olarak bütçesine uygun araç arıyor ancak araç fiyatları vatandaşın bütçesine uygun değil. Bundan sonraki süreçte de araç fiyatlarında bir düşüş beklemiyoruz.”  

SAİT ÇELİK 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri