Danıştay'ın Kararı Soma'da Sevinçle Karşılandı

Manisa'nın Soma ilçesine yapılması planlanan termik santral için acil kamulaştırma kararını Danıştay'ın durdurması köylüler tarafından sevinçle karşılandı. Nöbet tuttukları yerde kararı duyan köy sakinleri yaktıkları ateş başında...

Manisa'nın Soma ilçesine yapılması planlanan termik santral için acil kamulaştırma kararını Danıştay'ın durdurması köylüler tarafından sevinçle karşılandı. Nöbet tuttukları yerde kararı duyan köy sakinleri yaktıkları ateş başında darbuka çalarak, şarkı söyleyerek kutlama yaptılar.

Eylül ayında köylüler adına Danıştay'a dava açtıklarını belirten Avukat Deniz Bayram, "Bakanlar Kurulu'ndan alınan acele kamulaştırma kararına karşı köylüler Danıştay'a iptal davası açmışlardı. Yürütmenin durdurulması talep edilmişti. Ne yazık ki süreçte aslında hukuka aykırı yasal izin olmaksızın sürekli olarak bir zeytin ağacı kesilmesi söz konusuydu. Bugünde sabaha karşı 6 bin ağaç köklendi. Akşam saatlerinde de Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını aldık. Tabi ki çok üzücü biraz geç kalındı demeyeceğim, çünkü aslında zaten bu zeytin ağaçlarının kesilmesi ile ilgili bir yasal izin söz konusu değildi. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyordu. Şu anda 6 bin ağacın kesilmiş olması çok üzücü, ama önemli olan burada köylülerin burada zeytinciliğe devam etmek istemeleri bununda meşru zemininin acele kamulaştırma kararının yürütmeyi durdurması kararının alınmasıyla sağlanmış olması. Köylüler burada zeytincilik yapmak istiyorlar. Yeniden zeytin ekmek ve yetiştirmek istiyorlar. Zeytinciliği burada devam ettirip, burada kömürlü termik santral kurulmasına karşı çıkıyorlar." dedi.

"HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

Bundan sonra hukuki sürecin devam edeceğini anlatan Avukat Bayram, "Danıştay'da da hukuki süreç devam ediyor. Bununla birlikte termik santral projesi kapsamında alınan diğer izinlere karşı da gerekli araştırmayı ve bilgsldus ilgili idareden yapıyoruz. Bundan sonraki izinlere karşı da hukuki süreçleri başlatacağız." ifadelerini kullandı.

Köy Muhtarı Mustafa Akın ise "Biz başından beri söylediğimiz buydu. Biz haklıyız diyorduk. Burada termik santral yapılamaz diyorduk. Kanun vardık diyorduk. Burası zeytinlik alanı diyorduk. Davamızda haklı olduğumuzu hep öne sürdük. Şirketinde bu Danıştay'daki davanın sonuçlanmasını beklemelerini çok istedik. Defalarca bunu dile getirdik. Ama 12 saat gibi farklı maalesef zeytinlerimizi kaybettik. Bundan sonrası için hukuk ne diyecek. İptal edecek mi? Tabi ki, arkasından iptal davasını da bekliyoruz. Acil kamulaşmanın iptalini de istiyoruz. Zeytinlerimizi geri dikeceğiz yerine insanlarımız 10 yıl, 15 yıl kaybetmiş olacaklar. Ama yeniden eskisinden daha gür şekilde zeytinlerimizi tekrar yetiştireceğiz. Bu zamana kadar 6 bin zeytin ağacının kesildiğini ve Danıştay'ın bu kararla ilgili keşke bir gün önce alınsaydı. 5 bin zeytin ağacımız kurtulmuş olurdu. Ama buda bizim için sevindirici bir haber" diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri