Danimarka İkinci Karikatür Krizinin Eşiğinden Döndü

2005 yılında hakaret karikatürlerinin yayınlanmasıyla Müslümanlar arasında büyük bir infiale neden olan Danimarka'da ikinci karikatür krizinin eşiğinden dönüldü. Irkçı çalışmaları dolayısıyla İsveç’te hapis cezasına çarptırılan...

2005 yılında hakaret karikatürlerinin yayınlanmasıyla Müslümanlar arasında büyük bir infiale neden olan Danimarka'da ikinci karikatür krizinin eşiğinden dönüldü. Irkçı çalışmaları dolayısıyla İsveç’te hapis cezasına çarptırılan karikatürist Dan Park’ın Danimarka’da dün gerçekleştirilmesi planlanan sergisi son anda iptal edildi.

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan organizatörler; kamuoyunda son dönemde oluşan baskılardan dolayı böyle bir karar almak zorunda kaldıklarını belirtti. Sergide gösterilmesi planlanan çizimlerden bazılarının karikatür krizine neden olan çizimlerden bile çok daha ağır hakaretler içerdiği belirtiliyordu.

Serginin iptal edilmesi başta Müslümanlar olmak üzere Danimarka toplumunun değişik kesimleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

1968 doğumlu Dan Park İsveç’te hakaret dozu yüksek provokatif çalışmalarıyla tanınan bir isim. Geçmişte defalarca İsveç'te kovuşturma geçirdi. Çok sayıda çalışması İsveç mahkemeleri tarafından “etnik gruplara karşı nefret oluşturmak” gerekçesiyle yasaklandı. Dan Park halihazırda aynı gerekçeyle verilen 6 aylık cezasını çekmek için hapiste bulunuyor. Kendisine ayrıca 60 bin İsveç Kronu (8 bin 700 dolar) tazminat cezası verilmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri