Damatlar kız evine kurbanlık gönderdi

Anadolu'nun bir çok yöresinde hala uygulanan 'gelin koyunu' geleneği, bu bayramda sürdürüldü. Konya'da birçok damat gelin evine kurbanlık koç gönderdi. Gelenek kız tarafını memnun etti

Konya'da gelin kurbanı geleneği yaşatılıyor. Şehirde Kurban Bayramı çoşkuyla idrak edildi. Kurbanlar kesildi, akrabalar ziyaret edildi. Asırlık gelenek de unutulmadı. Bazı damatlar, kurbanlıkla birlikte gelin adayına takı, kendisine ve yakınlarına birer bayram hediyesi elbise gönderdi. 

ASIRLIK GELENEĞİ SÜRDÜRDÜ

Kurbanlık hayvan bayramdan önce nişanlı gelin adayının evine, damat adayının yakını tarafından götürülüp hediye ediliyor. Mecit Baran da bayramda nişanlısına kurbanlık koç götürdü. 1 Ekim'de Özlem Zehra Özyıldız ile dünya evine girecek olan Baran, kız tarafından kurbanlık koç götürerek, asırlık geleneği sürdürdü. Mecit Baran'ın davranışı kız tarafınca beğenildi. 

DAMATTAN KIZ TARAFINA JEST

Konu hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan Özlem Zehra Özyıldız, "Erkek tarafı, güzel bir jest yaptı. Baran ailesi asırlık geleneği devam ettirdi. Bayramda erkek tarafının kız tarafına kurbanlık koç göndermesi geleneği uzun süredir varlığını koruyor. Kapıda kırmızı kurdeleyle süslenmiş kurbanlık koçu görünce heyecanlandım. Kurbanı beğendim. Geçmişte kurbanlığın beğenilmemesi ise nişanın bozulmasına neden olabiliyordu. Geleneklerin sürmesinden yanayım" açıklamasında bulundu. 

KURBANLIĞI ÖZENLE SEÇTİM

"Kız tarafında aldığımız kurbanlığı özenle seçtim" diyen Mecit Baran da, hediyeleşmenin önemine dikkat çekti. Baran, "Geleneklere göre ilk Kurban Bayramı'nda erkek tarafı gelinin ailesine kurbanlık koç hediye sunuyor. Bizde görevimizi yerine getirdik. Kurbanı geline kendi ellerimle teslim ettim. Gelenek erkek tarafına biraz pahalıya patlıyor ama yine de güzel bir gelenek. Benim gibi birçok damat bayramda kız tarafında kurbanlık götürdü" ifadelerini kullandı. 

KERİM ATICI 

foto:Mecit Baran ve Özlem Zehra Özyıldız

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri