Dalgakıran: Makine Sektörü İhracatı, Her Yıl Yüzde 15-20 Arasında Artmalı

Türkiye'de makine üreten firma sayısının Almanya'nın 3 katı olduğunu söyleyen Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB), Başkanı Adnan Dalgakıran, buna rağmen Almanya'nın Türkiye'den 20 kat daha fazla üretim yaptığını belirtti.

Türkiye'de makine üreten firma sayısının Almanya'nın 3 katı olduğunu söyleyen Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB), Başkanı Adnan Dalgakıran, buna rağmen Almanya'nın Türkiye'den 20 kat daha fazla üretim yaptığını belirtti. Dalgakıran, sektörün 2023 ihracat hedefi olan 100 milyar dolar seviyelerine ulaşabilmesi için her geçen yıl yüzde 15-20 arasında ihracat oranını arttırmak zorunda oldukuğunu söyledi.

Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) sektörün önde gelen firmaları Çorum'da bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Girişimci fazlalığının avantaj yarattığı kadar dezavantaj oluşturduğuna da kaydeden Dalgakıran, ''Şirketlerimiz ölçek ekonomilerden uzak seviyede. Makine sektörüne baktığımızda Almanya'da 6 bin bizde ise 16 bin civarında makine üreticisi firma var. Almanya'dan 3 kat fazla üretici firmamız olmasına rağmen Almanya'nın toplam makine üretiminin 20'de birini üretiyoruz.'' dedi.

''Girişimci ruhumuz fazla girişimci durumda'' diyen Dalgakıran, ''Bu durum sektörümüze zarar veriyor. Firmalar ve ölçekleri ne kadar küçük olursa dünya ile rekabetimiz o kadar zor olacaktır. Kamunun yerli makine üreticilerini desteklemesi gerekiyor. Çin'in bu seviyede gelişim göstermesinin yegane sebebi ölçek seviyede ki üretici firmaların kamu tarafından ciddi şekilde desteklenmesidir." diye konuştu.

Türk makine sektörünün ihracata dayalı büyüdüğüne de değinen Adnan Dalgakıran şöyle devam etti: ''İhracattaki rekabet koşulları gelecekte çok daha çetin olacak. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen Türk makine sektörü büyümeye devam ediyor. Makine sektörünün ihracattaki büyüme oranı yüzde 7'ler civarında. Bu rakam Türkiye'nin genel büyüme oranının 2 katına eşit. Biz makine sektörü olarak bunu yeterli bulmuyoruz. Sektörün 2023 ihracat hedefi olan 100 milyar dolar seviyelerine ulaşabilmesi için her geçen yıl yüzde 15-20 arasında ihracat oranımızı arttırmak zorundayız.'' CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri