Dalai Lama, Güney Afrika Ziyaretini İptal Etti

Tibetli dini lider Dalai Lama'nın Güney Afrika ziyaretinden vazgeçtiği bildirildi. Medyada çıkan haberlere göre Güney Afrika, Çin'in baskısı sonucu dini liderin vize başvurusunu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da reddetti. Güney Afrika Dişişleri...

Tibetli dini lider Dalai Lama'nın Güney Afrika ziyaretinden vazgeçtiği bildirildi. Medyada çıkan haberlere göre Güney Afrika, Çin'in baskısı sonucu dini liderin vize başvurusunu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da reddetti.

Güney Afrika Dişişleri Bakanlığı sözcüsü Clayson Monyela konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dalai Lama'nın Hindistan'daki ofisinden gönderilen yazılı açıklamada, Güney Afrika ziyaretinin iptal edildiği ifade edilmektedir". denilerek, konunun kapandığı belirtildi.

1959'dan beri sürgünde yaşayan Tibet'in dini ve siyasi lideri Dalai Lama, Güney Afrika'da düzenlenen 14. Dünya Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi'ne katılacaktı.

Dalai Lama'nın Güney Afrika'daki temsilcisi Nangsa Chedon ise yaptığı açıklamada, "Geçen hafta Dışişleri'nden ofisimi aradılar ve vize vermeyeceklerini söylediler. Dalai Lama da seyahatini iptal etmeye karar verdi." dedi.

Dalai Lama'nın ülkeye girişinin engellenmesine en sert tepki Desmond Tutu'dan geliyor. Başrahip, Dalai Lama'nın girişine izin verilmediği takdirde kendisinin de programa katılmayacağını söylemişti.

1996'da ilk defa Güney Afrika'da ilk siyah Devlet Başkanı Nelson Mandela ile buluşan Dalai Lama'nın, 2009'da ülke Nobel Ödülü Sahipleri Barış Konferansı'na katılmasına izin verilmedi. Tibetli liderin Güney Afrika vize başvurusu son 5 yılda 3 kez reddedilmiş oldu.

Her yıl Cape Town'da yapılan etkinliği, Güney Afrika'nın Nobel ödüllü isimleri Nelson Mandela, Anglikan Başpiskopos Desmond Tutu, son beyaz lider FW de Klerk ve Albert Luthuli'yı temsilen yerel bir vakıf organize ediyor.

BRICS üyesi Güney Afrika'nın, Dalai Lama'yı "ayrılıkçı" gören Çin ile önemli siyasi ve ticari ilişkileri var. Dalai Lama'nın vizesi reddedilirken, Güney Afrika Dişişleri Bakanı Nkoana-Mashabane de bugün Pekin'de meslektaşı ile Bakanlıklararası Ortak İşbirliği Komisyonu'na imza attı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri