Daimler, Taşeron Skandalını Araştıracak

Özellikle büyük firmaların daha uygun fiyata hizmet alması için cazip bir istihdam metodu olan Werksvertrag uygulaması ile ilgili yapıldığı iddia edilen yolsuzlukları ortaya çıkarmak için firmalar nezdinde araştırmalar sıklaştırılıyor.

Özellikle büyük firmaların daha uygun fiyata hizmet alması için cazip bir istihdam metodu olan Werksvertrag uygulaması ile ilgili yapıldığı iddia edilen yolsuzlukları ortaya çıkarmak için firmalar nezdinde araştırmalar sıklaştırılıyor.

Ünlü otomobil üreticisi Daimler, Werksvertrag uygulaması ile ilgili yöneltilen yolsuzluk şüphelerini bertaraf etmek için uzman bir ekibe araştırma yaptıracak. Ekibin kurulmasında firmanın değişik bölümlerinden gelen Werksvertrag ile ilgili şikâyetlerin etkili olduğu açıklandı. Konu ile ilgili hükümet kanadından ve Daimler firmasından yapılan açıklamalarda uygulamanın ekonomiye katkısına işaret edilerek su-i istimallerin önüne geçileceği duyuruldu.

Bazı resmi düzenlemelerin suistimal edilmesi suretiyle, adeta ‘ucuz işçi çalıştırma‘ metodu olarak görülmeye başlayan Werksvertrag uygulaması ile ilgili bir televizyon kanalının Daimler firmasında yaptığı gizli kayıt, konunun ciddiyetini gözler önüne sermişti. SWR televizyonunda yayınlan program için Daimler firmasına, personel kiralama ajansı üzerinden işçi olarak giren muhabir, gizli çekimleri ile aynı tezgâhta çalışıp çok farklı ücretler alan işçilerin varlığını kamuoyuna duyurmuştu. Daha sonra konu ile ilgili savcılık inceleme başlatmış ve Baden-Württemberg Çalışma Bakanlığı da konunun tüm detayları ile inceleneceğini duyurmuştu. Eyalette ticari faaliyetlerini sürdüren Daimler, Stihl, Eberspächer, Trumpf, Bosch ve Mahle gibi büyük firmalar Werkvertrag uygulaması ile istihdam sağlıyor.

İŞYERİ SÖZLEŞMESİ (WERKVERTRAG) UYGULAMASI

Bir firmada çalışan işçiler iş hukukuna göre sendikalarla üzerinde anlaşma sağlanmış olan ücret karşılığında, işverenle sözleşme imzalar ve çalışır. İhtiyaç durumunda firmalar kadrolu, sözleşmeli personelinin dışında personel kiralama ajansları vasıtasıyla geçici süre ile işgücü sağlar. Bu durumda da sendikaların belirlediği ücret tarifesinden ücretlendirme yapılır. Bu durumda işçiye verilecek ortalama brüt saat ücreti 17,8 Euro civarında. Ancak eleştirilen ve ‘ucuz işçi çalıştırma metodu’ gözü ile bakılan İşyeri Sözleşmesi metodunda (Werkvertrag) bir firma başka bir firmadan hizmet satın alıyor ve hizmet satın alınan firmalar da personel kiralama ajanslarından çok daha düşük ücretlere sağladığı personelle hizmet veriyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri