Dağkapı Meydanı'nın Adı Şeyh Said Olarak Değiştirildi

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Dağkapı Meydanı'nın adı Şeyh Said olarak değiştirildi. İsim değişikliği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin teklifi üzerine BDP ve AK Partili meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Değişiklik...

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Dağkapı Meydanı'nın adı Şeyh Said olarak değiştirildi. İsim değişikliği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin teklifi üzerine BDP ve AK Partili meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Değişiklik kapsamında meydana Şeyh Said ile birlikte idam edilen 47 kişinin isimlerinin yazılı olduğu sütunların dikileceği bir anıt yapılacak. Şeyh Said'in torunlarından AK Parti Meclis Grup Başkanı Muhammed Akar, bundan sonra Şeyh Said ile ilgili kitaplarda yer alan nefret ifadelerinin çıkarılması için girişimlerde bulunacaklarını dile getirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Haziran 1925′te Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikleri meydan olan Dağkapı Meydanı’nın ismi değiştirilerek Şeyh Said Meydanı yapıldı. Bugün yapılan ağustos ayı Belediye Meclisi toplantısında isim değişikliği gündeme alındı. Belediyenin teklifi üzerine gündeme alınan isim değişikliğini BDP ve AK Partili meclis üyeleri oy birliğiyle kabul etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi AK Parti Grubu Başkanı Muhammed Akar, isim değişikliğinin hem kendi partileri hem de BDP'li üyelerin ortak kararıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Akar, "Şeyh Said ve arkadaşları 89 sene önce İstiklal Mahkemelerinin haksız ve hukuksuz kararı neticesinde meydanda idam edilmişti. 89 yıl boyunca bölge insanı ve İslam aleminden buraya gelip onu ve arkadaşlarını yad ettiklerini biliyoruz. Halkın, sivil toplumun hemen her kesimin bir ortak talebi haline gelmişti. Onların şehit edildikleri yere bu ismin verilmesi ortak talepti. Oy birliğiyle değiştirildi. Belediye Başkanlığının teklifi olarak meclise geldi iki grup ortak olarak destekledi." diye konuştu.

MEYDANA ŞEYH SAİD VE ARKADAŞLARI İÇİN ANIT YAPILACAK

Meydanda isim değişikliğinin ardından bir projenin uygulanacağını dile getiren Akar, bundan sonra ise meydanda 47 kişinin hatırası için bir anıt yapılacağını kaydetti. Akar, "Böyle bir projeyle anıt dikilecek. 47 insanın isminin yazıldığı sütunlar dikilecek. Biz AKP Grubu olarak bir teklifte daha bulunduk ve onların gömüldüğü yerin yanına dikilen binaların da yakılması istedik ve yerine mescit, müze ve kütüphane gibi bir kompleksin yapılmasını talep ettik." şeklinde konuştu.

Akar, Şeyh Said ile ilgili tarih kitaplarından da hakaret ifadelerinin çıkarılmasını hükümetten istediklerini belirterek, "Ayrıca mezar yerlerinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Hangi partiden olursa olsun bugün Şeyh Said efendinin bütün evlatları oy birliğiyle dedesine sahip çıkmıştır ve onun adını yaşatacak bir karar almıştır." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri