Cuma Pazarı’nın en güzel geleneği

Bozkırda Cuma günleri kurulan pazar beraberinde sayısız gelenekleri ve dayanışmayı da sergiliyor. Cuma Pazarı için Bozkıra bağla belde ve köylerden ilçeye akın eden vatandaşların en büyük sıkıntıları, Cuma namazına gideceklerinde abdest almak için çeşme b
İLK OLARAK 50 NAYLON İBRİK ALDIVatandaşların bu sorununu yakından takip eden rahmetli Tahir Kunduracı, başlattığı gelenek ile bu sorunu ortadan kaldırdı. Pazaryeri Cumhuriyet Sokağı içerisinde kundura tamir dükkânı olan Tahir Kunduracı pazara gelen vatandaşların abdest almaları için ilk olarak 50 adet naylon ibrik aldı. Cuma namazından önce eşi ve oğlu ile bu ibrikleri doldurarak sokağa sıralayan Kunduracı ailesinin bu hizmeti sayesinde kimse abdest almak için sıra beklemez oldu. Geleneğin başlamasından kısa süre sonra hayırseverlerin de katkıları ile ibrik sayısı bir anda 100’ün üzerine çıktı. Her Cuma sabah erken saatlerden itibaren tüm ibrikleri doldurarak sokağı sıralayan Kunduracı ailesinin bu hizmeti ile vatandaşların beklemeden abdest alarak camiye gitmelerine vesile olmuş oldu.
GELENEĞİ EŞİ DEVAM ETTİRİYOR
Tahir Kunduracı’nın 2004 yılında hayata veda etmesinin ardından aynı gelenek kez eşi Hayriye Kunduracı tarafından devam ettirildi. Eşinin bıraktığı hayır hizmetini yaparken büyük huzur bulduğunu ifade eden Hayriye Kunduracı,  “Rahmetli eşim 20 yıl önce bu geleneği başlattığında çok fazla gitmez demiştim. Aradan geçen yıllar içerisinde gelenek bırakılmak bir yana daha da benimsendi. O yıllarda Cuma namazına gidecek olan köylüler uzun süre çeşme başında sıra beklerdi. Çoğu namaza bile yetişemezdi. Eşim ne yaparız da bu insanları camiye yetiştiririz diye düşünürken aklına bu fikir geldi. İlk olarak kendisi 50 civarında naylon ibrik aldı. Öğleden önce çeşmeden çektiğimiz hortum ile tüm ibrikleri doldurup kaldırım kenarına sıraladık. İbriği alan bir kenara çekilerek abdestini alıyordu. Boşalan ibrikleri ise biz hiç ara vermeden doldurup köylülere yetiştiriyorduk. Kimse abdest almak için sıra beklemez oldu. Bu şekilde başlatılan geleneğe daha sonra vatandaşlarda büyük destek geldi. 50 olan ibrik sayısı bin anda üçe katladı. Eşimin vefatından sonra 5 yıldır her Cuma erkenden gelirim oğlum Mehmet Ali, torunlarım Esra ve Ali Sait ile birlikte ezan okunana kadar tüm ibrikleri doldurup abdest alacak vatandaşlara veririz. Bu da bizim Bozkır’a kazandırdığımız hayırlı bir gelenek. İnşallah benden sonra da bu geleneği çocuklarım ve torunlarım devam ettirir” diye konuştu.
CUMA NAMAZI ÖNCESİ GÜZEL GÖRÜNTÜ
Cuma Pazarı’na Bozkır’ın tüm belde ve köylerinden gelen vatandaşlar ise Kunduracı ailesinin başlattığı gelenekten çok faydalandıklarını ifade ederek, “Eskiden burada birkaç çeşme vardı. Abdest almak için uzun süre bekler çoğu zamanda namaza yetişemezdik. Ama Kunduracı ailesinin bu geleneği başlatmasının ardından beklemez olduk. Rahat bir şekilde abdest alıp camiye gitmenin yanı sıra bu sokakta Cuma namazı öncesi oluşan görüntüyü hiçbir yerde bulamazsınız. Bu Bozkır insanın ne kadar cana yakın, geleneklerine bağlı ve yardımlaşma duygusunun ne kadar iyi olduğunun bir göstergesidir. Kunduracı ailesine her zaman dua ettik. Kendilerinden Allah razı olsun” dedi.
ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri