Çukobirlik, Tariş Ve Antbirlik Arasında 'Güçbirliği' Anlaşması

Ana iştigal konusu pamuk olan Çukurova Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK), Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ) ve Antalya Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) güç birliğine gitti.

Ana iştigal konusu pamuk olan Çukurova Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK), Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ) ve Antalya Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) güç birliğine gitti. ÇUKOBİRLİK’te düzenlenen törende imzalanan ‘işbirliği protokolü’ ile bundan böyle üç birlik ülkede ‘pamuk politikalarının’ belirlenmesinde ortak hareket edecek. Toplantıya ev sahipliği yapan ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Seçgin Sakar, birlikler arasındaki ‘güç birliği anlaşmasının’ hayırlara vesile olmasını diledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Seçkin Cenkış, pamuğun Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu söyledi. Pamuk üretiminde önemli bir paya sahip birliklerin girdilerden, pamuğun pazarlama ve personel eğitimine kadar her konuda ortak hareket edilmesinin takdire şayan bir husus olduğunu ifade eden Cenkış, bu sayede birliklerin etkinliğinin ve ülke ekonomisine katkısının daha da artacağını dile getirdi. Genel Müdürlük olarak ödeme sıkıntısı yaşandığı dönemde bir çalışma başlattıklarını anlatan Cenkış, “Birliklerde incelemelerde bulunduk. Görüş ve çözüm önerilerini aldık. 4572 sayılı kanunda değişiklikleri içeren bir taslak hazırladık. Çok hızlı bir şekilde meclisten geçerek Nisan ayında kanunlaştı. Bu kanunla çok önemli yenilikler getirildi.” dedi.

ANTBİRLİK Genel Müdürü Atila Diniz de ana uğraş konusu pamuk olan 16 birliğin ülkede faaliyet gösterdiğini belirtti. Bugüne kadar birliklerin kurumsallaşmasında bir takım sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Diniz, “Hep devletten beklenmiş. Finansman ve yönetim anlayışı olarak hep kanunla düzenlensin; biz buna uyarak, bu kurumları yönetelim, havasına girilmiş. Tabi devletinde geçmişte ciddi hataları var. 2000 yılında da kanun çıkarken birlikleri ‘kara delik olarak’ adlandırdılar. Kara deliklerin oluşmasında siyasilerin çok ciddi payı vardı. Kooperatiflerde ana amaç kar değil. Hem ben üreticiye destekliyeyim hem de basiretli bir tüccar gibi hareket etme noktasında önemli bir çelişki doğuyordu. Bunun sıkıntısı yaşandı. Kanunun birçok maddesi 12 yılda uygulanamaz hale geldi. 10 Nisan 2013’te kanunda ciddi değişiklikler oldu. Yine eksiklikler var. Yasanın finansman ayağı yok. Elimizin güçlenmesi için özellikle pamuktaki desteklemelerin birlikler aracılığıyla yapılması gerekir.” diye konuştu.
16 birlikte bugüne kadar herhangi bir birlikteliğin yapılmadığını vurgulayan Atila Diniz, 2 milyar dolara ithal edilen pamuğun cari açığın kapatılmasında stratejik bir ürün özelliği taşıdığını aktardı.

TARİŞ Genel Müdür Vekili Güngör Şentük ise birliklerin geçmişten gelen sorunlarına işaret etti. Bu sıkıntıların çözümünde üç birliğin bir araya gelmesinin anlamlı olduğunu bildiren Şentürk, üretim girdileri, eğitim, personel politikaları gibi tüm konularda ortak çalışma yapılacağını vurguladı. Şentürk, birliklerin olmadığı yerde üreticinin pamuğunun para etmediğini sözlerine ekledi.

ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Umut Toklucu da üç birliğin birlikteliğinin güçlenerek devam edeceğinin altını çizdi. Sektördeki tüm tarafların artık pamuğun stratejik bir ürün olduğunu kabul ettiğini açıklayan Toklucu, şöyle devam etti: “Artık bunun sözde değil özde de olması gerekir. Üç birlik geçmişte yaptığı yaklaşık 800 bin ton kütlü pamuk mübayası 80- 100 bin tona gerilemiştir. 2 milyar dolar civarında pamuk ithalatı yapıyoruz. Bu rakam cari açık üzerinde çok büyük etki. Bunu üretebilecek potansiyel ülkemizde mevcut. Pamuk üretim sahalarımız daraldı. Mısır, buğday, ayçiçeği gibi ikame ürünler ekilmeye başlandı. Bu ürünler her yerde yetişir; ama pamuk sınırlı bir bölgede yetişiyor. Pamuğun sözde değil, özde stratejik bir ürün olarak ilan edilmesi lazım.”

Konuşmalardan sonra ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Seçgin Sakar, ANTBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Balaban ve TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman arasında işbirliği protokolü imzaladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri