Çü Fen Bilimleri Enstitüsü Yeni Eğitim-öğretim Yılına Hazır

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü yeni eğitim öğretim yılına hazır. Ziraat, fen ve mühendislik alanlarında lisansüstü eğitim ve öğretim yaptırmak amacıyla 1982 yılında eğitim-öğretime başlayan Çukurova Üniversitesi...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü yeni eğitim öğretim yılına hazır. Ziraat, fen ve mühendislik alanlarında lisansüstü eğitim ve öğretim yaptırmak amacıyla 1982 yılında eğitim-öğretime başlayan Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün Müdürü Prof. Dr. Mustafa Gök, şu an 4 fakültenin (fen edebiyat, mühendislik-mimarlık, ziraat ve su ürünleri) 34 anabilim dalıyla eğitim-öğretime devam ettiklerini söyledi.

    Prof. Dr. Mustafa Gök, Çukurova Üniversitesi lisansüstü enstitülerinin, yüksek lisans ve doktora eğitimine yönelik olarak fen bilimleri enstitüsü, sağlık bilimleri enstitüsü ve sosyal bilimler enstitüsü olmak üzere üç ayrı enstitü şeklinde kurulduğunu hatırlatarak, tüm çalışma alanlarını kapsayacak şekilde lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

    Prof. Dr. Gök toplam öğretim üyesi sayılarının 370 olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Fen Bilimleri Enstitümüzde Fen–Edebiyat, Mühendislik–Mimarlık, Su Ürünleri ve Ziraat Fakülteleri alanlarına yönelik olarak 30’u doğrudan fakültelerimizdeki bölümlerle ilgili, 4’ü birden çok bölümün işbirliği ile kurulmuş disiplinler arası nitelikte, 34 anabilim dalı mevcuttur. Bu anabilim dallarının hepsinde yüksek lisans, 28’inde de doktora eğitimi yapılmaktadır. Dolayısıyla enstitümüzde 62 programda lisansüstü düzeyde eğitim–öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu programlardaki toplam öğretim üyesi sayımız 370’tir."

    Yeni kurulan bölge üniversitelerindeki bazı programların gelişmesine yardımcı olmak amacıyla Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde 3, Mersin Üniversitesi’nde 1 ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde 1 olmak üzere toplam 5 anabilim dalı ile de ortak lisansüstü programları açtıklarını belirten Prof. Dr. Gök, halen bin 596’sı yüksek lisans, 897’si doktora olmak üzere 2 bin 493 öğrencinin bulunduğunu açıkladı.

    Prof. Dr. Gök ayrıca bu öğrencilerden 120’sinin yabancı (İran, Suriye, KKTC, Afganistan, Somali, Irak, Tunus, Cezayir, Çin, Endonezya, Gana, Nijer, Sudan, Yemen, ABD, Bengladeş, Burundi, Filistin, Kosova, Mısır, Moritanya, Nijerya, Özbekistan, Tanzanya, Ürdün, Zimbabve) öğrenci statüsünde Çukurova Üniversitesi’ni tercih ettiğini vurguladı. Gök, “Enstitümüz, kurulduğu 1982 yılından bugüne kadar, Haziran 2014 döneminde 171’i yüksek lisans, 72’si doktora olmak üzere, toplam 6 bin 884 yüksek lisans, bin 515 doktora mezunu vermiştir." şeklinde konuştu.

    Türkiye'de son yıllarda artan üniversite sayısına bağlı olarak, bugün örgün eğitimdeki lisans öğrenci sayısının 3,5 milyona ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Gök, lisansüstü öğrenci sayısının ise, 170 bini yüksek lisans, 52 bini doktora olmak üzere 222 bine ulaştığını bildirdi. Uluslararası alanda, üniversitelerin bilimsel seviyelerinin değerlendirilmesinde lisansüstü öğrenci sayısının lisans öğrenci sayısına oranının önemli ölçüt olarak alındığını hatırlatan Prof. Dr. Gök, Türkiye'deki üniversitelerin geneline göre bu oranın ise yüzde 6.3 dolayında olduğunu söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri