Çözüm adımı atılmadı

Genç ASKON’un düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Mete Gündoğan, “Hala resmi ekonomik koordinasyon kurulu gerekli çalışmaları yapmadığı görüşündeyim. Bu şartlara teslim olmamalıyız” dedi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Konya Şubesi’ne bağlı faaliyet gösteren Genç ASKON "Küresel Gelişmeler, Türkiye'nin Önündeki Ekonomik ve Politik Fırsatlar" konulu bir konferans düzenledi. Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan'ın konuşmacı olduğu konferansa Genç ASKON Konya Şube Başkanı Sami Başgil, Prof. Dr. Mete Gündoğan ve çok sayıda Genç ASKON Konya Şube Üyesi ve davetliler katıldı. Genç ASKON Konya Şube Başkanı Sami Başgil'in selamlama ve katılımcılara teşekkür ettiği konuşmasının ardından kürsüye Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan çıktı. Gündoğan herkesin genelde sorunları merak ettiğini ancak çözüm aşamasında problemlere doğru bir şekilde bakılmadığını ifade etti. Gündoğan,"Problemler çok büyük görünebilir hatta imkansız olduğunu bile düşünebiliriz. Şunu unutmamak gerekir ortada içinden çıkılmaz zor bir problem varsa o probleme bir de farklı açılardan bakmak gerekir. Bakış açımızı genişletirsek belki de bu problemler aslında çözümü çok kolay olan bir şey olabilir" ifadelerine yer verdi.

EKONOMİK SORUNLARI 1 YIL ÖNCESİNDEN GÖRDÜM

2015 tarihinde Konya'da bir konferans düzenlediğini ve o konferansındaki konuşmasında bu günlerde yaşanan ekonomik sorunları bir yıl öncesinden dile getirdiğini belirten Gündoğan, "2015 yılında düzenlediğim konferans Türkiye’deki küresel finansla alakalıydı. Küresel genel olarak Avrupa ve Amerika'da başlayan krizlerle ilgili çeşitli öngörülerde bulunarak eğer tedbir alınmazsa bunun Türkiye'yi de etkileyeceğini ve büyük dalgaların geleceğini ifade etmiştim. Bu ifadelerimin halen arkasındayım. Sosyal medyada da bu konuda çalışmalarım var" dedi.

PARA HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Konu ekonomi ve para olunca bu sorunun herkesi kapsadığını ve herkesin önemsediğini vurgulayan Gündoğan şu ifadelere yer verdi: "Önümüzde bir problem dalga dalga büyüyor. Şu sıralarda dolarla yatıp dolarla kalkıyoruz. Bir çok öneri var kimisi 'Doları var olan düşünsün' diyor kimi ise 'Doları bozdurup altına geçin' diyor. Konu para olduğu için herkes ilgileniyor. Sorunlara klasik bakış açısıyla baktığımız zaman çözümü bulmak mümkün değildir. Çözüm kümesini artırmamız gerekiyor. Her problem içinde bulunduğu paradigmanın ürünü olarak ortaya çıkar. Tüm problemleri resim olarak düşünün. Bu konuda bir fotoğraf şirketinin bir deneyi var. Deneyde tek bir kişiyi 6 farklı kişiye 6 farklı insan olarak tanıtıp fotoğrafı çektiriliyor. Birincisinde şuçlu olarak,  ikincisinde politikacı, üçüncüsünde sanatçı olarak tanıtılıyor. Her çekilen fotoğrafta farklı bakış açılarıyla fotoğraflar ortaya çıkıyor. İşte bu deneyde de olduğu gibi baz alınan konu tek bir bakış açısı ile bakmaktır. Tek yönlü bakarsak sorunu bir o kadar imkansız kılarız."

KOORDİNASYON KURULU YETERLİ ÇALIŞMIYOR

"2008'den beri bu konularda yazıyorum. Ne zaman yazı yazsam problemler katlanıyor" diyen Prof. Dr. Gündoğan, "2015'te Malezya'da yapıldığı gibi Türkiye’de de bir milli kurtuluş planı oluşturulup bir komisyon kurulsaydı. Şu an dükkandan şirketlere kadar takip edilir, kimsenin mağdur olmaması için elinden gelen her şey yapılırdı. Hala resmi ekonomik koordinasyon kurulu gerekli çalışmaları yapmadığı görüşündeyim. Bu şartlara teslim olmamalıyız. Her zaman daha iyisini istemeliyiz" ifadelerine yer verdi.

TOLGA PARLAK

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri