Cömert'in Davası 3 Şubat Tarihine Ertelendi

Gezi Parkı protestoları sırasında Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in güvenlik nedeniyle Balıkesir'de yapılan duruşmasında avukatlar, sanık polis A.K.'nin Mersin'den görüntülü (SEGBİS sistemi) ifadesinin alınmasına itiraz etti....

Gezi Parkı protestoları sırasında Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in güvenlik nedeniyle Balıkesir'de yapılan duruşmasında avukatlar, sanık polis A.K.'nin Mersin'den görüntülü (SEGBİS sistemi) ifadesinin alınmasına itiraz etti. Duruşma sırasında savcının uyuduğunu belirten avukatlar, mahkeme başkanının savcıyı uyarmasını istedi. Ortamın gerilmesinin ardından avukatlar ve aile, reddi hakim talebinde bulundu. Dava 3 Şubet 2015 tarihine ertelendi.

Hatay'ın Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013'teki Gezi Parkı protestoları sırasında, biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili açılan dava, güvenlik gerekçesiyle alındığı Balıkesir'deki 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması başladı. Duruşmanın saat 14.30'da başlaması planlanırken, avukatlar ve duruşmaya katılan vatandaşların çok olması nedeniyle çıkan tartışmadan dolayı geç başladı. 100'e yakın avukat salona girmek isteyince, mahkeme başkanı buna izin vermedi. Bunun üzerine içeri girmeyi başaran avukatlar ile mahkeme başkanı arasında bir süre tartışma yaşandı. Dışarıda kalan avukatlar da duruşma salonun kapısına vurarak içeri girmek istedi.

SAVCININ UYUMAMASI İÇİN UYARILMASINI İSTEDİLER

Mahkeme Başkanı Kemal Yılmaz'ın ildeki en büyük duruşma salonunun bu olduğunu belirtmesi üzerine salonda bulunan Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, "Tayyip hırsızlığı biliyor da burayı genişletemiyor mu?" diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme başkanının duruşmaya 2 kez ara vermesi ve konuyu görüşmesinin ardından dışarıdaki avukatların da içeri alınması ile duruşma başladı. Duruşmaya Almanya'dan bir gözlemci de katıldı. Avukatlar ayrıca duruşmada savcının uyuduğunu belirterek, duruşma başkanından savcının uyumaması için uyarılmasını istedi.

ANNESİ OĞLUNUN FOTOĞRAFINI KUCAĞINDAN İNDİRMEDİ

Duruşmaya Abdullah Cömert'in annesi Hatice, babası Edip ve 3 kardeşi katıldı. Saatler süren duruşma boyunca annesi Hatica Cömert, oğlunun fotoğrafını kucağından indirmemesi dikkat çekti. Cömert ailesine destek vermek için de çok sayıda kişi duruşma salonunda hazır bulundu. Berkin Elvan'ın annesi ve babası, Ethem Sarısuluk'un annesi, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda avukat duruşmaya katıldı.

SEGBİS'E İTİRAZ EDİLDİ

Hakkında kasten öldürme suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan polis memuru A.K.'nin, mahkeme kararıyla Balıkesir'e gelmemesi ve video konferans yöntemiyle (SEGBİS) Mersin'den, görgü tanıklarının ise olay yeri Hatay'dan ifade vermesine avukatlar itiraz etti. Sanığın duruşmaya gelebilecek durumda olduğunu sık sık hatırlatan avukatlar, sanığın ifade verirken yüz ifadesinin görülmesi gerektiğini söyledi. Avukatların bir diğer itirazı ise davanın Balıkesir'de devamına karar verilmesi. Hatay'dan bin 300 km uzakta bir yerde davanın görülmesine itiraz eden avukatlar, davanın tekrar Hatay'a alınmasını istedi.

HAKİM VE KATİP REDDEDİLDİ

Avukatların itirazından sonra ara karar verildi. Avukatların, sanığın mahkeme huzurunda ifade vermesi talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme ayrıca tanıkların da mahkeme huzurunda dinlenmesi yönündeki talebi de reddederek, sanık A.K.'nin SEGBİS yöntemiyle ifadesinin alınmasına geçmek için SEGBİS sistemini açtı. Bunun üzerine avukatlar, hep birlikte alkış tutarak itirazlarına devam edip SEGBİS sisteminin açılmamasını istedi. Tartışmaların sürmesi üzerine avukatlar reddi hakim ve reddi katip yaptı. Avukatlar, reddi hakimden sonra sorgulamanın devam edilemeyeceğini iletti. Tüm avukatlar ve aile hakimi reddettiğini tekrarladı.

'SİZ ADALETİN TEMELİNİ BOZDUNUZ'

Avukatların taleplerinin ardından duruşma başkanı, aileye de sordu. Annesi Hatice Cömert, Abdullah Cömert'in fotoğrafını kaldırarak, "İlacım cebimde, 1300 km geldim. Hatay'da mahkeme yok mu. Bu çocuk ne yaptı bakın. Reddediyorum." dedi.

Babası Edip Cömert ise "Siz adaletin temelini bozdunuz sizi reddediyorum." diyerek tepkisini bağırarak dile getirdi. Kardeşi Zafer Cömert, kardeşlerinin hakkını sonuna kadar savunacağını belirterek, "Mahkeme heyeti olarak adil davranmadığınız için reddi hakim talebinde bulunuyorum." dedi. 11 aylık bebeği Abdullah Can Kartal ile duruşmaya gelen kız kardeşi Fatma Kartal'da reddi hakim talebinde bulundu.

DAVA 3 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Daha sonra reddi hakim talebine ilişkin müzakereye çekilen heyet, avukatların reddi hakim taleplerini yazılı dilekçe olarak bildirmeleri için ek süre verilmesine ve davadaki güvenlik önlemlerinin artırılması iççini Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verildi. Duruşma 3 Şubat 2015 tarihine ertelendi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri