'Çok güzel bir dayanışma örneği sergiliyoruz'

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan depremlerde 40 bine yakın insan can verdi. Gazetemize konuşan Anadolu Gençlik Derneği Elbistan İlçe Başkanı Muhammet Yıldırım, yaşananları ve kurtarma çalışmalarını anlattı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan depremlerde 40 bine yakın insan can verdi. Gazetemize konuşan Anadolu Gençlik Derneği Elbistan İlçe Başkanı Muhammet Yıldırım, yaşananları ve kurtarma çalışmalarını anlattı

Depremin ilk saatlerinden itibaren yurdun dört bir noktasından bölgeye ekipler sevk edilirken, enkaz altındakileri arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Anadolu Gençlik Derneği Kahramanmaraş Elbistan İlçe Başkanı Muhammet Yıldırım gazetemize Elbistan yaşananları ve kurtarma çalışmalarını anlattı. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren yardım çalışmalarında bulunan Muhammet Yıldırım, “Ayağımda ufak bir problem var onu doktora gösterip geri döneceğim. Yardım edebileceğimiz insanlar varken burada kalamam iki gün içinde tekrar Kahramanmaraş’a dönüp çalışmalara kaldığım yerden devam edeceğim inşallah” dedi 

İLK DEPREM ESNASINDA YOLDAYDIM 

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ilk deprem esnasında Konya’da ailesinin yanında bulunan Yıldırım, bölgeye ulaşır ulaşmaz depremden etkilenen insanları güvenli bölgelere aktarmaya çalıştıklarını belirtti. Yıldırım, “Ben ilk deprem olurken, Konya'dan ailemin yanından Elbistan'a doğru yolculuk halindeydim. Biz hemen bölgede bulunan teşkilat üyelerimizi aradık. Durumlarını öğrendik. Teşkilatımızın diğer üyelerinin sağlamlığını teyit ettikten sonra hızlı bir şekilde planlama yaptık.  Cansuyu Derneği'yle ortak çalışma alanı belirledik. Zaten ilk deprem olduğu zaman çok enkaz yoktu. Elbistan'da belirtiler azdı üç enkaz vardı. Biz bu üç enkazda çalışan devlet birimlerini jandarmalara, arama kurtarmalara, itfaiye ekiplerine elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık.  Öncelikle yiyecek bir imkânları olmadığı için ilk etapta simit ve su dağıtımı yaptık. Daha sonrasında da öğlen yine dürüm dağıtımı gerçekleştirdik. Yemek dağıtımlarını yaptıktan sonra Kahramanmaraş Anadolu Gençlik Derneği tarafından bize ulaştırılan ve evleri yıkılan vatandaşları güvenli yerlere yerleştirilmesi, ailelerin durumu haber alınamayan kişilere ulaşılması için AFAD birimlerine bilgi iletilmesiyle ilgileniyorduk” ifadelerini kullandı.

BİNALAR YIKILIRKEN YOLUN ORTASINDA KALDIK 

İkinci depreme, ilk depremde hasar gören bölgelere yardım götürdükleri esnada araba içinde yakalandıklarını belirten Yıldırım şunları anlattı: “Ben Elbistan'a ulaşmıştım. Arkadaşlarımız ile ikinci yemek dağıtımını yapıyorduk. Daha sonra bize bir haber geldi şu sokakta ihtiyaç sahibi olan bir aile var. Oraya doğru yardımları ulaştırmak için yola koyulduk. Ben, Anadolu Gençlik Derneği Elbistan teşkilatımızın eğitim başkanı, Liste Karavan Grubumuzun bir öğrencisi ve gene mahalle temsilcilerimizden oluşun dört kişilik ekip arabada yolculuk ederken çarşının ortasında depreme yakalandık. Deprem o kadar şiddetliydi ki arabayı çok ciddi şekilde sarstı. Yani o kadar büyük bin sarsıntı meydana geldi ki aracımızı devirecek kadar sarstı. Sağımıza ve solumuza baktığımızda binaların birer birer çöktüğünü gördük. Hatta çok çok yakınımızda binalar devrilmeye başladı biz tam tam binaların ortasında kalmıştık. Ama elhamdülillah Allah bize yardım etti, biz sağ çıkabildik. Deprem bittikten sonra tabii ki çok büyük bir kargaşa yaşanmaya başladı. Bir anda her yer toz duman oldu.  Pek çok bina yıkıldı ve dükkânlar harabe haline geldi. Bizim daha önce alışveriş yaptığımız arkadaşlarımızın olduğu AGD’nin yardım kumbaraların bıraktığımız daha sonrasında çalışmalarımıza destek olan kişilerin dükkânlarının enkazlarına şahit olduk.” 

ÇOK BÜYÜK BİR CAN PAZARI YAŞANDI

Deprem sonrası büyük bir can pazarı yaşandığını Cansuyu ve Anadolu Gençlik Derneği olarak insanlara yardım ulaştırmaya çalıştıkların belirten Yıldırım, “İkinci deprem meydana geldikten sonra tabii ki bir can pazarı söz konusu. Biz kendimizi güvence altına alarak direkt açık alana geçtik. Artçı depremler devam etti. Cansuyu Derneği başkanımızla direkt irtibat kurduk. 2 deprem söz konusu olduğundan artık kalacak yer sıkıntısı çok büyük bir şekilde baş göstermeye başladı. Çünkü insanlar artık sokaklarda kalmaya başladı. Depremin ilk gününde, ilk saatinde arama kurtarma çalışmaları hemen başlar ama yerleştirme, konaklama imkânlarını aynı hızda ayarlamanız biraz daha zor. Çünkü Elbistan'ın hava durumu çok kötüleşti. O sıralarda çok ciddi bir kar fırtınasıyla karşı karşıya kaldık. Kahramanmaraş’ta bir başkanımızın ailesiyle beraber dört kişinin enkaz altında kaldığını öğrendik Depremin 7 günüde maalesef kendisi Rahmeti Rahmana kavuştu. Allah rahmet eylesin. Daha sonra ikinci günde artık Cansuyu Derneği ile tekrar faaliyete geçip yardımları elimizden geldiğince ulaştırmaya çalıştık. Depremin ikinci gününün akşamına doğru artık yardımlar çok ciddi bir şekilde gelmeye başladı. Türk milleti çok vefakâr bir millettir. Bizim milletimiz Erbakan Hoca'nın tabiriyle bin yıl bu topraklara hizmet etmiş bir millet olduğu için birbirine çok sıkı bağlarla bağlıdır dolayısıyla bize çok fazla yardım geldi.” diye konuştu. 

YABANCI ARAMA KURTARMA EKİPLERİNE TERCÜMANLIK YAPTIM

İngilizce öğretmeni olması sebebi ile MEB tarafından yurtdışından gelen arama kurtarma ekiplerine tercümanlık yaptığını belirten AGD Elbistan İlçe Başkanı Muhammet Yıldırım, “Ben İngilizce öğretmeniyim. İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından İngilizce öğretmenleri göreve çağırıldılar.  Ben de tabii ki bu göreve yaparak uyarak kriz merkezi oluşturulan yere gittim. Ve uzun süre orada arama kurtarma çalışmalarına eşlik ettim. Maraş’a Lübnan’dan gelen 80 bir kişilik bir arama kurtarma ekibi söz konusuydu. Ben ve diğer İngilizce öğretmeni arkadaşlar yoğunluk olarak Lübnan ekibi ile çalıştık. Ve bizler tabiri caizse her bir takımla beraber enkaz alanlarına gidip oradaki Lübnan'la arama kurtarma ekiplerinin söylediği şeyleri çevirerek onlara yardım etmeye çalışıyorduk. Bir taraftan da vatandaş kriz merkezine geliyor, bir bölgeden ses aldık, ısı aldık şeklinde ihbarlar geliyordu. Biz de bu ihbarlara ekiplere yönlendirmeye çalışıyorduk. AFAD'a haber veriyorduk AFAD da ekipleri organize ediyor. Daha sonra bunları tabii Anadolu Gençlik Derneği'nden bağımsız olarak İngilizce öğretmeni olarak söylüyorum. Anadolu Gençlik Derneği sahada daha çok ihtiyaç sahibi olan kişilere yardım etme yoluna gidiyordu. Çünkü biz profesyonel bir arama kurtarma ekibi olmadığımız için insanların ayağının altında dolaşmayalım istedik. Yardım tırları hem kriz merkezine geliyor, hem şehir dışından Anadolu Gençlik Derneği'nden veya Camsuyu’ndan diğer illerin temsilciliklerinden yardım tırları gelmeye başladı. Biz de gelen haberler neticesinde tırları ihtiyaç sahibi insanlara yönlendiriyoruz” diye konuştu. 

YARDIMLARI KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE DAĞITILMAYA ÇALIŞILDI

Hava şartlarının kötü olmasından dolayı yardımları ulaştırma konusunda zorluk yaşandığını dile getiren Yıldırım, “Depremin üçüncü gününü artık insanlar ufak tefek kendilerine kalacak yer ayarlamışlar ama çok soğuk bir hava vardı. Orada insanların kendi imkânlarıyla işte bir kişinin garajını etrafını, etrafına tente gererek çadır haline getirmeye çalışmışlar soba yakmışlar dokuz aile beraber kalıyorlar. Hava durumu çok sert şartlarda gelişir Elbistan'da dediğim gibi ben ilk gün akşamı doğa evinde kalırken kafamı dışarı çıkartamıyordum. Yani o kadar sert esiyordu rüzgâr. Elbistan'daki çoğu vatandaş da çok büyük mağduriyet yaşadı. Belki donarak ölenler olmuştur tam olarak emin değilim. Yardımlar gelmeye başladıktan sonra bunlar koordineli bir şekilde iletilmeye başlandı. Yani burada ekipleri gerçekten takdir etmek lazım. Aynı şekilde Anadolu Gençlik Derneği'mizin Cansuyu Derneğimiz de aynı şekilde hemen bir Whatsapp grubu oluşturuldu. Anadolu Gençlik Derneği tarafından bir haberleşme grubu kuruldu ve bu grup üzerinden bize gelen, yönlendirilen ihtiyaç sahiplerine, arama kurtarma Çalışmalara ihtiyaç olan kişilere biz birebir mücadele edip gerekirse arama kurtarma ekibi yönlendirmeye çalışıyoruz. Gerekirse gıda yardımı yapmaya çalışıyoruz. Fakat şöyle bir sıkıntı söz konusu. Hava şartları dediğim gibi çok sert olduğu için ve coğrafyanın engebeli olmasından, dağlık olmasından kaynaklanan sebeplerden dolayı hala yardım ulaşmayan köylerde söz konusu” ifadelerini kullandı. 

LÜBNANLI EKİP: SİZ BİZİM KARDEŞİMİZSİNİZ 

Lübnan’dan gelen arama kurtarma ekibinin İslam kardeşliği vurgusu yaptığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Lübnan’dan gelen 81 kişilik ekip çok ciddi çalışmalar ortaya koydu. Çok ciddi canlar kurtarıldı. Ben de bizzat bu çalışmaların içerisindeydim. Tabii çok koordineli çalıştık. Hem askeri personel olarak katılım sağladılar. Hem itfaiye personeli olarak hem madeni personeli olarak 81 kişi çok ciddi bir ekip iyi bir çalışma ortaya koydular. Lübnanlı ekip bizeler siz sizim din kardeşimizsiniz size yardım etmeyeceğiz de kime yardım edeceğiz diyorlardı bu İslam kardeşliği vurgusu beni çok etkiledi. Şöyle bir durum söz konusu oldu. Lübnan'ın kuzeyinde bir deprem olduğu haberi geldi. Lübnan ekipleri mecburen Lübnan'a geri çekilmek durumunda kaldılar. Sadece bir Lübnan ekibi TİKA kuruluşunun kuruluşuna bağlı olarak İslami Medikal kuruluş adı altında bir ekip kaldı. Ben de Anadolu Gençlik Derneği Başkanı olarak İngilizce bilerek onlarla iletişim içerisinde çalıştım. Sadece Lübnan'dan değil, İspanya'dan köpekli bir arama kurtarma ekibi geldi. Fransa'dan bir ekip geldi. Bulgaristan'dan bir ekip geldi.”

MÜTHİŞ YARDIMLAŞMA ÖRNEĞİ

Deprem anı ve sonrasında hissettiklerini anlatın Anadolu Gençlik Derneği Elbistan İlçe Başkanı Muhammet Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Yani deprem hissiyatı bize Allah'ın kullarının ne kadar aciz olduğunu gösterdi açıkçası. Pek çok insanın yardıma muhtaç olarak orada duruyor olması donarak ölüyor olmaları, açlıktan sürünüyor olmaları. Elbistan'da deprem olmadan önce de Cansuyu Derneği ile koordineli çalışıp orada işte soğukta barınacak yeri olmayan kişilere bir yer ayarlamaya çalışıyorduk. Ama düşünün ki bunun bütün bir halka yayıldığını. Engellisi var, hastası var, çocuğu var, bebeği var dolayısıyla çok ciddi bir üzüntü söz konusu. Ama bir taraftan özellikle kriz merkezinde çalıştığım sürelerde yardım tırlarının sık geldiğini ve bizim onları taşıyacak eleman bulmakta bile güçlük çektiğimizde belirli bir süre oldu. Çünkü gelen tır sayısı çok fazla olduğu için biz şunu anladık, birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz zaman pek çok zorluğun altından çok kolay kalkabiliyoruz. Çok güzel ciddi bir dayanışma örneği sergiliyoruz. Bu hep böyle devam eder inşallah. Ölülerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Rabbim yardımcımız olsun”

SAİT ÇELİK
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri