Çocuklarınızdaki yeteneği keşfedin

Farabi Hastanesi Psikolog Evrim Ünel, “Her öğrencinin kolaylıkla öğrenebildiği bir yol mutlaka vardır ve yine her öğrencinin yetenekli olduğu bir beceri alanı vardır” dedi

Farabi Hastanesi Psikolog Evrim Ünel, “Zekâ, insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümüdür. Her öğrencinin kolaylıkla öğrenebildiği bir yol mutlaka vardır ve yine her öğrencinin yetenekli olduğu bir beceri alanı vardır. Önemli olan eğitimcilerin ve ailelerin çocuklarının ilgi ve yetenek alanlarını dikkatle gözlemleyerek, onları kendilerini güçlü hissettikleri alanlara yönlendirmeleri ve bu şekilde öğrenme süreçlerine yardımcı olabilmeleridir” dedi.

“Kalıtımın zekâyı etkilemesi kadar, çevrenin ve bakımın önemi de büyüktür. Bireyin gelişmesinde hem kalıtımın, hem çevrenin, hem de bakımın önemli rolü vardır. Bu yüzden zeka mutlaka gerekli durumlarda ölçülerek desteklenmelidir” diyen Ünel, şunları söyledi “Her insanda farklı zeka türlerinin tümü vardır ve bazıları diğerlerinden biraz daha gelişmiştir. Bu zeka türleri dilsel yani sözel, matematiksel, görsel, bedensel, müziksel, sosyal zeka gibi türlerdir. Zeka testleri sayesinde kişinin bu türlerden hangisinde daha başarılı olabileceği saptanır ve uygun yönlendirmelerle potansiyeli yüksek yönlerini daha da geliştirmeleri sağlanır. Bunların yanında öğrenme güçlüğü, disleksi gibi olası problem alanlarını tespit edebilir. Üstün yetenekli çocuklara yönelik akademik çalışmalar yürüten tüm kurumlar ve okullar zeka testi sonuçlarına göre değerlendirme yapmaktadırlar. zeka testleri ile çocuğunuzun zihinsel gelişimini bilimsel sonuçlarla takip edebilme imkanına sahip olarak gerekli eğitim desteğini erken yaşlarda verme fırsatı yakalayabilirsiniz.”

ZEKİ TESTİNE MUTLAKA BAŞVURUN

Zekâ testine hangi durumlarda başvurulması konusunda da bilgi veren Ünel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çocuk okulda, evde veya başka ortamlarda uyum ve davranış problemi yaşıyorsa, okul başarısında farklılık gösteriyorsa, dersi takip etmede güçlük çekiyorsa, arkadaşları ile uyumsuzluk yaşıyorsa, sosyal becerilerinde sınırlılık yaşıyorsa, dil ve gelişim alanında farklılık varsa, dikkat sorunu yaşıyorsa, belirli alanlarda sınırlı ama derin ilgi alanları varsa, araştırmaya sorgulamaya yaşıtlarına göre daha ilgiliyse, okulda sıkıldığını söylüyorsa öğretmeninden veya psikiyatri hekiminden talep gelirse testi yaptırmalısınız. Çünkü bu durumlar zeka geriliğinin veya Üstün Zekanın belirtisi olabilir. Çocuğun ihtiyacına ve kapasitesine uygun yerde uygun eğitim alması için erken teşhis çok önemlidir. Düşük zeka durumlarında ilave özel eğitimler veya yüksek zeka durumlarında gerekli ileri düzey eğitimler çocukların gelişimleri için hayati rol oynamaktadır. Bunun yanında zeka türüne göre çocukların meslek seçimini yapmaları gelecekte iş hayatındaki başarı ve mutluluğunu olumlu yönde etkileyecektir. Bu testler sadece gerekli eğitimlerini tamamlamış ve uygulayıcı sertifikası almaya hak kazanmış kişiler tarafından uygulanmalıdır.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri