Kulesite'de açılan Geleneksel El Sanatları Sergisi'nde sergilenen oyuncaklar, çocuklar ve yetişkinler tarafından ilgi gördü. Osmaniyeli Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Tanıtım Kartı Sahibi ağaç doğrama ustası Ekrem Demirbaş, topacın yetişkinleri maziye götürdüğünü çocukların ise şaşırarak baktığını söyledi. İnternet ve bilişim çağının geleneksel çocuk oyunlarına darbe vurduğunu kaydeden Demirbaş, bilgisayar, tablet gibi çocukların oyun amaçlı kullandığı teknolojik araçların yanı sıra geleneksel çocuk oyunlarının da yaşatılması gerektiğini kaydetti.
“ÇOCUKLUĞUMDA OYNADIĞIM OYUNCAĞI YAPIYORUM”
Çocukluğunda oynadığı bir oyuncağı yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Demirbaş, “Ben küçüklüğümden beri bunun oynanmamasının üzüntüsünü duyuyordum. Şimdiki çocuklar zaman bulursa şayet, akıllarına gelirse bir dönem topaç oynuyorlar. Topaç, aslında bilgisayar ve başka elektronik oyuncaklara göre benim gözümde hem sağlıklı hem doğal hem de çok stres atacak bir oyuncak” diye konuştu.Topaç yapımında çam, gürgen ve portakal ağacını kullandığını, ürünlerinin el yapımı olduğunu ifade eden Demirbaş, “Geleneksel el sanatlarımızı devam ettirmek için Türkiye'nin dört bir yanında kurulan sergilere katılıyoruz. Yetişkinler kültürel miras olan oyunları yaşatmak için topaç alıyor. Yetişkinler 'Ben bu oyunlarla büyüdüm çocuğumda da bu oyunları öğrensin ve oynasın' anlayışı hakim. Bu nedenle standıma büyük bir ilgi var. Bu da bütün sanatkarları olduğu gibi beni de sevindiriyor. 'Biz bunları unutmuştuk tekrar hatırlattığınız için teşekkür ediyoruz' ve benzeri sözler duyuyorum. Bunları duymak insanı mutlu ediyor. Nostalji olan kirmen, yayık minyatürü, sapan ve topaç yaptığım ürünler arasında. Stres topacımız da var. Döndürerek insanlar stres atıyor” şeklinde konuştu.
“ÇEŞİTLİ İLLERE DAĞITIYORUM”
Osmaniye'de evini atölyeye çeviren ve günde 500 adet topaç ürettiğini aktaran Ekrem Demirbaş, geçimini topaç yaparak sağladığını, yaptığı topaçları çoğunluğu doğu illeri olmak üzere Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlere de gönderen Demirbaş, topaçların yıllar geçtikçe ilgi görmemesinin ardından farklı arayışlara girdiğini aktardı. Mesleğinin de kaybolmaya yüz tutan el sanatlarının arasında bulunduğunu ve bu işle profesyonel anlamda kendisinden başka kimsenin kalmadığını ifade eden Demirbaş, kendisinden sonra bu işi devam ettirecek kimsenin bulunmadığını da söyledi.
ALİ İBİLEME