Çocukların okul fobisine dikkat

Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, yeni eğitim-öğretim yılına az bir süre kaldığına dikkat çekerek, okula yeni başlayan öğrencilerin herhangi bir okul fobisine kapılmadan okula alışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, yeni eğitim-öğretim yılına az bir süre kaldığına dikkat çekerek, okula yeni başlayan öğrencilerin herhangi bir okul fobisine kapılmadan okula alışmalarının önemli olduğunu belirtti. Aliye Duman, çocukların okula yeni başlarken okula gitmekten kaçınan bir tavır sergileyebileceklerini bu davranışın günlük endişelerden kaynaklanabileceği gibi bazen de uzun sürebileceğini dile getirdi. Okula gitmek istememe tutumunun gündelik endişelerden kaynaklanıyorsa, birkaç gün içinde aşılabilecek küçük bir sorun niteliğinde olduğunu ifade eden Duman, ancak çocuk şiddetle okula gitmeyi reddediyorsa orta da bir okul fobisi ya da sendromunun olabileceğini söyledi. 

 

Okul fobisinin belirtilerini sıralayan Duman, okula gitmeye yönelik isteğin azalması ve enerjinin düşmesi, uyku düzeninde bozulma ve huzursuzluk, alınganlık, sinirlilik, sebepsiz yere ve olur olmaz ağlama, baş ağrıları, karın ağrıları, mide bulantısı ve kusma gibi fiziksel görünen ama aslında psikolojik temelli rahatsızlıklar ve iştahsızlıkların görülebileceğini belirtti.  Çözüm için çocuğun davranışları iyi gözlemlenmeli ve fobinin altında yatan asıl sorunun tespit edilmesi gerektiği, “zamanla geçer” gibi bir düşünce geliştirerek süreci kendi haline bırakmanın ise son derece faydasız olacağını kaydetti. Okul fobisinin en önemli sebebi, çocuğun evden ve aileden uzaklaşmasından dolayı yaşadığı gerilim ve kaygı olduğunu söyleyen Duman, Özellikle okul öncesi eğitim almamış, aşırı koruyucu ailelerde büyüyen çocuklar ve tek çocuklarda bu nedene bağlı fobinin  daha çok görüldüğünü söyledi. Ancak ailelerin bu konuda endişe etmemesi gerektiğini belirten Duman, "Böyle sorunların yaşanması normal ve olasıdır. Önemli olan bu sorunun nasıl aşılacağı konusunda bilgi sahibi olmak ve bilinçli davranmaktır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri