Çocukları etkiliyor

Domuz gribine ilişkin televizyonlarda yapılan yayınlar toplumda korku salgını oluşturuyor. Sosyolog Prof. Dr. Yasin Aktay, oluşan atmosferin çocukları olumsuz etkilediğini söyledi


Meksika’da ortaya çıkıp Amerika Birleşik Devletleri’ne ve oradan dünyaya yayılan domuz gribi vatandaşları endişeye düşürdü. Televizyonlarda ve gazetelerde ardı arında yapılan yayınlarla Türkiye’yi bir anda meşgul etmeye başlayan domuz gribi korkusu nedeniyle vatandaşlar en küçük rahatsızlıkta dahi hastanelere akın ediyor. Son günlerde televizyon kanallarında domuz gribi ve ‘aşı yapılsın mı, yapılmasın mı’ ekseninde yürütülen tartışmalar, toplumda adeta korku salgınının yaşanmasına yol açıyor.
TELAŞ OLUŞTURMA GAYRETİ
Televizyon kanalları her akşam ana haber bültenlerinde ‘korku salgını’ Konya’da da zaman zaman paniğe neden olan domuz gribi korkusu nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında büyük oranda artış kaydediliyor. Bu durumundan ise en fazla çocuklar etkileniyor. Televizyonlarda yapılan programlar ve haberler de gribin en fazla çocuk ve gençleri etkiliyor gibi yayınlarla panik yaşayan çocuklar dışarı çıkmaktan bile korkuyor. Özellikle grip yüzünden okulların kapanacağı haberiyle, panikleri daha fazla artan çocuklar sıra arkadaşlarıyla bile konuşmaktan çekiniyor. Uzmanlar ise çocukları uyararak griple ilgili yayınlardan çok fazla etkilenmemelerini, normal hayatlarına devam etmelerini belirtiyor. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, domuz gribiyle ilgili ardı ardına televizyonlarda ve gazetelerde yapılan yayınların yetişkinlerden ziyade çocukları olumsuz etkilediğini belirterek, yayınların kaynağının ise bir dış kampanya olduğunu belirtti. Yasin Aktay, dünyadaki yayınlarda yapılan kampanyalarda gribe karşı tedbir alınmasının vurgulandığını ve ciddi bir telaş oluşturulmaya çalışıldığını anlatarak, Türkiye’de de yetkililerin bu yayınların destekçiliğini yaptığını kaydetti. Aktay, sözlerine şöyle devam etti: “Yayınlarda tedbirlere karşı, şunları yapın şunları kullanın deniyor. Dünyadaki tüm yayınların gayesi bu yönde. Yalnız bu yapılırken ciddi bir telaş oluşturuluyor ve çocuklar başta olmak üzere toplumda olumsuz etkiler görülüyor. Bu nedenle çocuklar bu yayınlara dikkat etmeyerek, normal hayatlarına devam etsinler. Bunu yaparken de sadece domuz gribi değil diğer başka hastalıkların da bulaşmaması için, birbirlerine öksürmesinler, ellerini sürekli yıkasınlar, temizliğe dikkat etsinler.”
HASAN AYHAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri