'Çocuklara kurban her yönüyle anlatılmalı'

Değişen yaşam şartları nedeniyle bugün çocuklar kurban kesimine şahit olmuyor.

Değişen yaşam şartları nedeniyle bugün çocuklar kurban kesimine şahit olmuyor. Bahçeli evlerde kurban kesimi bir bayram tadında geçerken apartmanlarda kurban eti kasaptan geliyormuş gibi oluyor. Yarın belli bir olgunluğa ulaşmış hayvanların Allah için kurban edileceği bayram. İmkanı olanlar kurbanlarını kesip bu önemli ibadeti icra edecek. Bugünün yaşam şartları bayram sevincinin ve çoşkusunun yaşanamamasına neden oluyor. Eskiden kurbanlar bahçelerde kesilirken apartman önlerinde ve sokakta kurban kesmek yasak. Vatandaşlar tespit edilen kurban kesim yerlerinde ve kendine ait bağ, bahçe ve avlu gibi yerlerde kesebilecek. Büyükşehirde yaşamanın bir sonucu olarak kurban kesimi ev halkından uzak bir yerde, kenar mahallelerdeki çardaklarda ve belirlenen kesim merkezlerinde kesiliyor. Kesilen hayvanların etleri bir kasaba ayırtılarak eve dolaba koymaya hazır et olarak götürülüyor.

ÇOCUKLAR KURBAN KESİMİNE ŞAHİT OLMALI

Kurban yerinde ev ahalisinin de bulunmasının önemini belirten İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, şöyle konuştu: "İmkan varsa kurban kesim yerine çoluk çocuk gidilmesi uygun olur. O hava ve atmosfer yaşanması ve yaşatılması gerekir. Çocuk sofrasına gelen etin, sucuğun pastırmanın kaynağını bilir, hazır olarak gelmediğini görmüş olur. Hadis-i şerifte 'Kurbanlarınız sizin sırat binitlerinizdir, büyük, gösterişli tutunuz. Gücünüz yetiyorsa kendiniz kesiniz. Kurban sahibi kesim sırasında kurbanının yanında bulunsun ve hatta dokunsun' denildiği şeklinde rivayetler var. Bu şunu gösterir, bütünleşmenin sağlanması, yakınlaşma sağlanması gerekir. Aslında bunu ailecek, çoluk çocuk görmemiz gerekir. Bazılarının dediği gibi kurban kesmek bir barbarlık, cinayet değildir. Zaten biz bu hayvansal ürünleri günlük olarak tüketiyoruz."

BAYRAM HEYECANI TAM YAŞANMIYOR

Eğitimci Yazar Adnan Özkafa da, bayram heyecanının tam olarak yaşanmadığını belirterek, “Eski bayramların heyecanı artık yaşanmıyor. Konya adetinde küçükbüş-büyükbaş bir kurban alınır evin bahçesinde kesilirdi. Çoluk çocuk dede nene bir arada bayram sevincini birarada yaşarlardı. Şimdi kurbanlar mezbahalarda ve toplu kesim yerlerinde kesiliyor. Çocuklar kurbanın kesildiğini görmüyor. Eğreti bir bayram olarak geçiyor. Eskiye göre bayramların yüzde 60'ını yaşayamıyoruz diyebiliriz. Eski bayramlar farklıydı” dedi. Bayramın çocuklar için uygulamalı bir eğitim olduğunun altını çizen Özkafa, “Çocuklarımız Hz.İbrahim'i, Hz.İsmail'i, Habil'i, Kabil'i hatırlamış oluyor. Kurban olayını gördüğü zaman hadiseler zihninde daha iyi canlanıyor. Görmediği zaman ise kasaptan bir et alınıp gelmiş gibi oluyor. Olayı hissedemiyor. Bayram eksik yaşanmış oluyor” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri