‘çocuklara Kuralsız Ve Fazla Harçlık Vermek Zararlı’

Milyonlarca öğrenci yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanırken, aileleri de harçlıklar konusunda yeni bir imtihan bekliyor. Çocukların isteklerinin sınırsız, aile bütçelerinin ise belirli rakamlardan oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, öğrencilere...

Milyonlarca öğrenci yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanırken, aileleri de harçlıklar konusunda yeni bir imtihan bekliyor. Çocukların isteklerinin sınırsız, aile bütçelerinin ise belirli rakamlardan oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, öğrencilere tasarrufun değerinin öğretilmesi gerektiğini belirtiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yetkiner, ‘ne kadar harçlık’ verileceği sorusunun anne-babaların çözmesi gereken önemli bir ikilem olduğuna dikkat çekti. Cep harçlığının doğru yönetilmesinin çocuklara bütçe tasarrufu yapmayı öğreten çok faydalı bir yol olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yetkiner, “Kuralları iyi belirlenmiş cep harçlığı zaman içinde çocuğa‘bir şeyi satın almanın aynı zamanda başka bir şeyden vazgeçmek olduğunu’ açık bir şekilde öğretir. Eğer çocuğun cep harçlığı 5 TL ise, hem gazoz, hem bisküvi, hem çiklet, hem de bir torba misket alamaz. Bunların arasından tercih yapmak zorunda kalacaktır. Örneğin 1 paket sakızın fiyatının 1 torba misket olduğunu yaşayarak öğrenecektir. Cep harçlığı aynı zamanda çocuğa tasarruf yapmasını öğretir. Çocuk çok istediği bir şeye harçlığı yani bütçesi yetmediği zaman harçlıklarını biriktirerek diğer bir değişle tasarruf yaparak alabileceğini keşfeder.” dedi.

‘KURALSIZ VE FAZLA HARÇLIK ZARARLI’

Cep harçlığının iyi yönetildiği zaman çocuğa en önemli ekonomi kavramlarını öğreten mükemmel bir mekanizma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yetkiner, ailelerin harçlık vermek yerine çocuğun ihtiyaçlarını kendilerini karşılaması durumunda öğrencilerin bütçe yapmayı öğrenemeyeceğini kaydetti. Prof. Dr. Yetkiner, şunları söyledi: “Kuralsız ve büyük meblağlı cep harçlığı vermek yarar yerine zarar getirecektir. ‘Ne kadar harçlık vermeli?’ sorusuna cevap bulmak gerekir. Bu sorunun yanıtı aile gelirine, çocuğun yaşına, içinde bulunulan sosyal ortama ve ailenin tüketim alışkanlıklarına bağlıdır. En önemli ölçüt gelirdir. Çocukların devam ettiği okul, arkadaş grubu, eğlence biçimleri tamamen farklıdır. O halde cep harçlığı belirlenirken gelir ölçüt alınmalıdır. 12 yaşında bir çocuk ile 16 yaşındaki bir çocuğun cep harçlıkları gelirden bağımsız olarak farklı olmak zorundadır. Yaş arttıkça cep harçlığı miktarı da artmalıdır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri