Çocuklar bağımlı oldu

Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası oldu. Modern teknolojinin getirdiği bir sürü olumlu faydanın yanında bir de olumsuz tarafları bulunuyor. Teknolojiyle erken tanışan çocuklar ise teknoloji bağımlıs

Televizyon ve bilgisayarın artık ev içerisinde en ulaşılabilir teknolojik araçlar olması sebebiyle teknolojiye bağımlılık erken yaşlarda kendini göstermeye başladı. İnternetin bilgi erişimini evlere ve okullara getirmesi sebebiyle çocukların eğitimi üzerinde etkisi büyük. Fakat internetin doğru kullanılmadığı ve bilgi erişimi yerine sadece oyun ve sosyalleşmek amacıyla kullanılan bir unsur haline gelmesi bağımlılığı tetikleyen önemli bir faktör. Teknoloji bağımlılığı çocukların fiziksel, duygusal, ve psikolojik sağlığına olumsuz etki verebilecek bir sorun haline gelebiliyor.

SAĞLIK SORUNLARI OLUŞUYOR

Cep telefonları, bilgisayar ve televizyon çocukları zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak olumsuz etkileyebiliyor. İnternet yoluyla çocuklar bilgiye istedikleri zaman ve hemen ulaşma imkanına sahip. Fakat internet kullanımı çocukların araştırma, bulma, bilgiyi analiz etme yeteneklerini sınırlayabiliyor. Çünkü internet kullanımı her ne kadar çocukların uçsuz bucaksız bir bilgi edinmenin kağıtlarını açsa da bu durum çocukta tembellik gelişmesine neden olabiliyor. Ayrıca bu durum sakıncalı sonuçlar bile doğurabiliyor. Çocuk güvenilirliği tam bilinmeyen bir bilgi kaynağına çok kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Modern teknolojinin kullanımı çocuklarda sosyal ilişkileri bozabiliyor ve bu ilişkilerin gerilemesine neden olabiliyor. Bazı çocuklar artık konuşmalarını, yazışmalarını, etkileşimlerini hep internet üzerinden yapıyor. Çocuklarda ve gençlerde cep telefonu sahipliği oranı yıldan yıla artıyor. Artık yüz yüze iletişimin yerini sosyal ağlar alıyor. Çocukların modern teknoloji kullanımı sonucunda uzun süreler televizyon ve bilgisayar karşısında durmaları psikolojik sorunlar, obezite ve obeziteden kaynaklanan sağlık sorunlarının riskini de artırıyor.

ÇOCUKLARI BİLGİLENDİRİN

Ebeveynleri uyaran uzmanlar, şunları söyledi: "Televizyon izleme ve bilgisayarla vakit geçirme süresini kısıtlamaya özen gösterin. Bunu yaparken, televizyon ve bilgisayarın fazla kullanımının ne gibi zararları olabileceği konusunda çocuğunuzu bilgilendirin. İnternet ve bazı televizyon kanalları için kısıtlama getirmek adına şifrelendirin. Bilgisayarın ve televizyon ortak zaman geçirilen odalarda olmasına özen gösterin. Teknoloji bağımlısı çocukların ilerleyen dönemlerde şiddete eğilimleri önemli psikolojilk sonuçlardan bir tanesidir. Bu bağlamda çocuklara şiddete başvurmadan sorunların nasıl çözülebileceğini ve şiddete yöneldiği takdirde ne gibi sonuçlarla karşılaşabileceği konusunda bilgilendirin. İnternetin doğru kullanımı hakkında çevrenizdekileri de uyarın. Bu şekilde çocuğunuzun siz olmadan da kontrol edilebilmesini sağlayın.Çocuğunuzu sanal arkadaşlıklar hakkında bilgilendirin ve gerektiği ölçüde uyarılarda bulunun."

KERİM ATICI - merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri