Çocuk Şarkıları Nasıl Olmalıdır?

Çocuk Şarkıları Nasıl Olmalıdır?

Çocuk şarkıları, çocukların öğrenme kabiliyetlerini arttırması itibariyle son derece önemlidir. Küçük yaştaki çocukların dikkatleri çabuk dağıldığı için sadece ilgilerini çeken ve dikkatlerini topladıkları şeyleri çabuk öğrenebilirler. Örneğin bir çocuk, bir çizgi film karakterinin sürekli kullandığı bir repliği ezberler ve bunu tekrar etmeye başlar. İşte, çocuk şarkıları da bu anlamda şarkının içinde geçen sözler itibariyle çocukların aklına kolaylıkla yerleşir.

Çocuklar, şarkı sözlerini ezberledikten sonra, velilerinin ya da anaokulu öğretmenlerinin de yardımıyla şarkının konusu hakkında da bilgi sahibi olabilirler. Çünkü ufak çocuklar, herhangi bir sebep sonuç ilişkisini tek başlarına anlayabilecek kabiliyette değildirler. Eğer, şarkının sözlerinin dışında anlatılmak isteneni de anlayabilirlerse, bu onlar için hayatları boyunca unutamayacakları bir şarkı olacaktır.

 

Çocuk şarkıları genellikle çocukların zorlanmadan kavrayabilecekleri sözler ve melodiler kullanılarak yazılmıştır. Çocuk, ilk defa dinlediği bir şarkıdan herhangi bir anlam çıkarmasa da kolaylıkla söyleyebilir, hatta başka arkadaşlarına dahi öğretebilir. Ancak, şarkıdan anlam çıkarmak daha karmaşık olduğundan o noktada yardıma ihtiyacı olacaktır.

 

Bunun farkında olan ve çocuk şarkısı yazan kişilerin bazıları, yazdıkları şarkılarda çeşitli fantezi öğeleri kullanmışlardır. Bunun sebebi, zaten sınırsız bir hayal gücüne sahip olan çocuk beyninin, bu gerçek dışı öğeleri sorgulamadan, çok çabuk bir şekilde kabullenecek olmasıdır. Belli bir yaştan ufak çocukların, sorgulama ve neden sonuç arasında ilişki kurma becerileri gelişmemiş olacağından, çocuk hiç bir zaman şarkının gerçekliği ya da doğruluğuyla ilgili bir sorgulama yapmaz.

 

Bugün hemen hemen herkes tarafından bilinen pek çok çocuk şarkısı vardır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi ise adıyla bilinen şarkıdır.

Bütün bunların dışında, şarkılarda çocukların ilgisini çeken en önemli figürler ise hayvanlardır. Hayvanlar, çocuklar tarafından her zaman ilgi çekici olmuşlardır. Eğer şarkıda bir hayvandan bahsediliyorsa ve bu hayvan ses çıkarıyorsa bu onlar için oldukça ilginç bir şey demektir. Ayrıca, konuşan hayvanlar da çocukların ilgisini çeken bir diğer konudur. Bu durumu 1600’lü yıllarda fark eden La Fontaine, çocukların ilgisini çeken ve hayvanların insanlar gibi konuştuğu pek çok masal yazmıştır.

 

Çocuk şarkıları öğrenme ve bu şarkıları düzgün söylemek adına bugün, hemen hemen bütün kreş ve ana okullarında çocuklara çocuk şarkıları öğretilmekte. Bu şarkıları söylemeyi öğrenen çocuklar bir sonraki adımda ise şarkıların onlara ne gibi mesajlar verdiklerini öğreniyorlar. Görüntülü eğitimin son on yılda önem kazandığını söylesek de, bu tarz duyma ve tekrar etme yöntemine dayalı eğitim yıllardır ana okullarında kullanılmakta.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri