Çocuk katliamına dünyadan tepki

15 aydır muhalefet hareketlerinin devam ettiği Suriye'de önceki gün Humus'a bağlı Hula ilçesindeki katliam tüm dünyada tepki ile karşılandı

15 aydır muhalefet hareketlerinin devam ettiği Suriye'de önceki gün Humus'a bağlı Hula ilçesindeki katliam tüm dünyada tepki ile karşılandı. 30'dan fazlası çocuk olmak üzere en az 107 kişinin öldürüldüğü olayın ardından BM Güvenlik Konseyi dün acil toplanarak ülkedeki gözlemci heyetinin başkanını dinledi.

Suriye'de geçen ay yürürlüğe girdiği ilan edilen ateşkese rağmen durmayan operasyonlarda en son cuma günü Humus'un Hula ilçesinde çok sayıda çocuğun da aralarında bulunduğu 107 kişinin öldürülmesi, tüm dünyada infiale yol açtı. Ülkede bulunan BM gözlemcileri, Hula'ya giderek ölenlerin en az 32'sinin 10 yaşın altında çocuk olduklarını teyit ederken, dün acil gündemle toplanan BM Güvenlik Konseyi, gözlemci heyetinin başkanı General Robert Mood'dan brifing aldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Şam yönetimine, yerleşim yerlerine yönelik ağır silahlarla yapılan saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu. Altı hafta önce ilan edilen ateşkese rağmen yaşanan katliamı kınayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, "Bu vahşeti gerçekleştirenler her kimse derhal tespit edilip yargı önüne çıkartılmalıdır. ABD, uluslararası toplumla beraber Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırmak için çalışacak." ifadelerini kullandı.

Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın da bugün incelemelerde ve temaslarda bulunmak üzere Suriye'ye gelmesi bekleniyor. Bu arada Suriye yönetimi, Annan'ın yardımcısı Nasır el Kidve'nin Şam'ı ziyaretine izin vermedi. Arap Birliği'nden bir yetkili, Suriye'nin, Arap Birliği ile muhatap olmamak için bu yönde bir karar aldığını açıkladığını söyledi. "Hula'ya giden BM görevlileri, 32'den fazla çocuk ve en az 60 yetişkin cesedi saydılar." diyen Suriye'deki BM gözlemci heyeti başkanı General Robert Mood, gözlemcilerin kente yönelik tank ateşini teyit ettiklerini söyledi. El Cezire televizyonuna telefonla bağlanan Mood, "Ben sorumluluğu tetiğe basıp ateş açanlara yüklüyorum. Hula'da öldürülenlerin isabet yerlerine bakarsak top mermisi ve yakın mesafeden ateş açıldığı kesindir." diye konuştu. Muhalefete mensup aktivistler, ordunun önce şehri tank ateşine tuttuğunu, ardından Şebbiha olarak bilinen rejime bağlı silahlı sivil milislerin sokaklarda insan avına çıktığını iddia ettiler. Muhalifler, cesetlerde yakın mesafeden açılan ateşin rahatlıkla teşhis edildiğini savundular. Önceki gün yaşanan katliamdan sonra dünyanın değişik yerlerinden bir kez daha 'toplantı' çağrısı geldi. Katliamı kınayan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Paris'te bir "Suriye'nin Dostları" toplantısı daha organize etmek istediklerini söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Hula bölgesindeki katliam olayını görüşmek üzere Arap Birliği'ni acil toplantıya çağırdı. BAE'nin Dışişleri Bakanı Abdullah Zayid el Nahyan, sivil halka yönelik bu tür eylemlerin, Arap Birliği ve uluslararası kamuoyunu Suriye'deki halka yönelik şiddeti durdurmaya yönelik girişimlerinin "üzüntü verici bir başarısızlık nişanı" olarak değerlendirdi.

Suriye yönetimi ise yaptığı açıklama ile Humus'un Hula bölgesindeki katliam ile ilgilerinin bulunmadığını savundu. Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihat Makdisi, düzenlediği basın toplantısında katliamla ilgilerinin bulunmadığını ifade ederek, güvenlik güçlerine yönelik suçlamaları ise kınadıklarını söyledi. Annan planıyla ülkede terör eylemlerinin arttığına dikkat çeken Makdisi, katliamın "bölgedeki askerlere de saldıran yüzlerce ağır silahlı militanın" işi olduğunu iddia etti.

Hula'daki katliam, en kanlı saldırılardan biri

Hula'daki katliam, rejim güçlerinin on beş aydır protestolar düzenleyen Esed muhaliflerine yönelik operasyonların en kanlılarından birisi oldu. Suriye ordusu, geçen yıl temmuz ayı sonunda Ramazan ayı arifesinde rejim karşıtı gösterilerin kalelerinden Hama kentine yönelik kanlı bir operasyon gerçekleştirmişti. 1982'de Hafız Esed döneminde 30 bin insanın katledildiği Hama, o tarihten sonra en büyük ikinci dramını yaşamış, iki günde 150 sivil ölmüştü. .Mevlit Kandili olan 4 Şubat'ta muhaliflerin üssü konumundaki Humus'a top ve makineli silahlarla saldırılmış, iki günde 300'den fazla Suriyeli öldürülmüştü. Humus'ta 27 Şubat'ta da tutuklu 68 sivil infaz edilmiş, o gün içerisinde rejim güçleri tarafından katledilenlerin sayısı 130'u bulmuştu. Geçen yıl mart ayında başlayan muhalefete ordu sert müdahale ediyor. Rejime bağlı sivil Şebbiha milisleri de muhaliflere yönelik operasyon ve katliamlarda görev alıyor. BM rakamları, operasyonlarda ölen Suriyelilerin sayısının 10 bine yaklaştığını gösteriyor, muhalifler ise rakamın 15 bini aştığını savunuyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri