Çocuk eğitimi anne karnındayken başlar

HİSDER’de ‘İslam’da Çocuk Eğitimi’ni anlatan İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, “Ebeveynler çocuğu eğitmeye anne karnında başlamalı ve akabinde eğitime bilinçli bir şekilde devam etmelidirler” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin (HİSDER) bu haftaki Sohbetlerinde, “İslam’da Çocuk Eğitimi” konusu ele alındı. İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, çocuğun nimet, kalbin meyvesi ve bir emanet olduğunu belirterek “Çocuk, nimettir,  kalbin meyvesidir, sorumluluktur, emanettir, imtihandır, çocuk, cennet kokulu meyvedir, edep ve terbiyendir. İyi vermezsen düşmanın veya azabın olur” dedi. Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette, eskiden komşuların “Evladın nasıl bir insan olsun isterdin?” diye sorulduğunda “İnançlı olsun, dürüst olsun, ahlâklı olsun ve vatanına milletine faydalı olsun” dediklerini aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Gürsoy, günümüzde bu sorunun yerini; “İyi bir üniversitede okusun, iyi bir işi olsun, iyi bir evi, arabası ve iyi bir geleceği olsun”a bıraktığını söyledi. Çocuğun beslenmesine annelerin çok dikkat etmeleri gerektiği üzerinde de duran Gürsoy, anneliğin çok büyük bir mertebe olduğunu belirterek şu duayı önerdi: “Ey güzel Allah’ım! Evladımı Hz. Ali gibi ilim sahibi ve güçlü, Hz. Hamza gibi cesaretli ve korkusuz, Hz. Ebu bekir gibi dürüst ve doğru, Hz. Ömer gibi adaletli, Hz. Eyyüb gibi sabırlı ve Peygamber Efendimiz gibi ahlâklı kıl.”

EĞİTİM ANNE KARNINDA BAŞLAR

Çocuğun fıtratının daha da güzelleştirilmesi için daha henüz anne karnındayken anne adayının yapması gereken şeyler üzerinde ısrarla duran Gürsoy, “Maddi ve manevi yaşantısına dikkat etmeli, Namazlarına önem ve öze göstermeli, Kur’an-ı Kerimi sesli ve çok okumalı, doğru müzik dinletilmeli, güzel nasihatlerde bulunmalı ve bol bol dua edilmeli” şeklinde konuştu.

Baba adayının ise eşine hoşgörülü olması ve şefkatle davranması ve helal rızık kazanması gerektiğini hatırlatan Gürsoy, çocukta kişilik gelişiminin ise anne karnında başlayıp 5 yaş civarında sona erdiğine işaret etti. Gürsoy, “Ebeveynler çocuğu eğitmeye anne karnında başlamalı ve akabinde eğitime bilinçli bir şekilde devam etmelidirler” dedi.

Çocuk eğitiminde anne ve babanın birbirlerine karşı sorumlulukların olduğunu da hatırlatan Gürsoy, evlilik öncesi ve sonrası haklar üzerinde de durdu. Gürsoy bu hakları şöyle özetledi:

“Saliha bir eş seçmek, helal lokma ile beslemek, güzel bir isim koymak, güzel davranmak, çocuklar arasında eşit ve adîl muamelede bulunmak, iyi bir eğitim ve terbiye vermek , evlenme çağına geldiğinde de evlendirmek.” Sohbetin sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy’a, HİSDER’in teşekkür plaketini başkan Prof. Dr. Önder Kutlu ile başkan yardımcısı Mustafa Dündar birlikte takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri