Çocuk doktorları Başkent’te buluştu

Milli Pediatri Derneği (MPD) Konya Şubesi Aylık Bölge Toplantılarının 9.su geçtiğimiz günlerde Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Toplantıya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Dursun Odabaş, Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Pediatri Kliniği Sorumlusu Öğretim Görevlisi Dr. Şükrü Nail Güner, Yeni Doğan Sorumlusu Uzmanı Dr. Zeynel Gökmen, Milli Pediatri Derneği Konya Şubesi üyeleri ile Merkez ve ilçelerden gelen çok sayıda hekim katıldı.
Milli Pediatri Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, Konya ve çevresinde başta Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları olmak üzere çocuk sağlığına hizmet eden pratisyen hekim, asistan ve aile hekimlerine yönelik mezuniyet sonrası eğitimlerini düzenli ve periyodik olarak sürdürmek istediklerini, bu anlamda kurumsal işbirliğine önem verdiklerini söyledi. Örs, bu tür toplantılarla bir araya gelen hekimlerin fikir alışverişinde bulunarak, kaynaşmalarının da sağlandığını ifade etti.
Toplantıya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Dr. Cem Gökşen konuşmacı olarak katıldı.  “Çocuklarda Ne Zaman Çocuk Psikiyatrisi Konsültasyonu İsteyelim?” konulu konferans veren Dr. Cem Gökçen, çocuklarda görülen ruhsal sorunlar ve bu sorunların belirtilerini anlattı.
Çocukların yaşadıkları hastalıkların, özellikle de kronik hastalıkların çocukların ve ailelerin psikolojik durumunu olumsuz etkilediğini ifade eden Cem Gökçen, “Hastalıkla baş etmek hem çocuk hem de ailesi için oldukça zordur. Kronik hastalığı olan çocukların kendilerinde, kardeşlerinde ve anne babalarında psikiyatrik bir bozukluk olma oranı yüksektir. Fakat bu çocukların fiziksel sorunlarıyla uğraşırken psikolojik durumundaki sorunlar genellikle gözden kaçırılır. Bu sebeple düzenli takip edilen kronik hastaların aileleriyle de zaman zaman görüşmeler yapılması ve yaşadıkları sorunların araştırılması hastalığın gidişi ve tedavinin etkinliği açısından önemlidir. Çünkü çocuğun veya ailenin ruhsal durumunun bozulmuş olması doktorun tedavi önerilerine sağlıklı bir şekilde uyumu zorlaştıran önemli bir etkendir” diye konuştu.
Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, yeme bozuklukları, otizm ve uyku bozukluklarının klinik belirtilerine değinen Gökçen, Türkiye’de Çocuk Psikiyatri bölümünün yeni gelişen bir bölüm olduğu ve bu konuda uzman doktor sayısının çok az olduğu için bu sayılan hastalıkların tanınması ve tedavi edilmesinde güçlükler yaşandığını söyledi.
Dr. Gökçen, “Bu hastalığa sahip çocuklar genellikle çocuk doktorları, erişkin psikiyatristler ve nörologlara başvurmaktadır. Bu doktorların sayılan hastalık belirtilerine sahip çocukları tanıması ve Çocuk Psikiyatrisi bölümüne sevk etmesi hastalığın erken tanı ve tedavisi için önemlidir. Özellikle Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Otizm gibi hastalıklar ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladığı için sıklıkla yanlış tanı konan hastalık grubundandır. Bu yüzden bu hastalıklarla ilgili belirtiler uzman bir kişi tarafından değerlendirilmeli ve tanı doğrulanmalıdır” dedi.
Toplantının sonunda Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Pediatri Kliniği Sorumlusu Öğr.Gör. Dr. Şükrü Sina Güner, Dr. Cem Gökçen’e, Yeni Doğan Sorumlusu Uzman Dr. Zeynel Gökmen de Milli Pediatri Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs’e günün anısına birer teşekkür plaketi sundu. Daha sonra verilen kokteyl ile toplantı sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri