'Çobanların Kırkpınarı' 8 Asırlık Sudan Koyun Geçirme Yarışması Unesco Yolunda

Denizli'nin Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi'nde 8 asırlık sudan koyun geçirme yarışması bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Menderes Nehri üzerinde yapılan yarışmada koyunlar, sahiplerinin ardından suya atladı, bazıları sahibinin...

Denizli'nin Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi'nde 8 asırlık sudan koyun geçirme yarışması bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Menderes Nehri üzerinde yapılan yarışmada koyunlar, sahiplerinin ardından suya atladı, bazıları sahibinin peşinden gelmedi. 8 asrı aşkın süredir yapılan yarışmaya bu yıl 47 koyun sahibi katıldı. Çobanların bazıları, kendisini takip eden ana koyunu öperek zafer kazanmış gibi sevinirken, koyunu geçmeyenler ise boyun bükerek sudan ayrılmak zorunda kaldı.

‘Çobanların Kırkpınarı’ olarak adlandırılan yarışmayı Denizli Valisi Abdülkadir Demir, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, protokol üyeleri ve binlerce vatandaşla birlikte UNESCO temsilcileri de izledi. Yarışma, UNESCO’nun somut olmayan değerler listesine alınmaya çalışılıyor.

Yarışma hakkında bilgi veren Çal Ziraat Odası Başkanı Ayhancı, bu yıl yarışmalara 47 sürünün katıldığını söyledi. Ayhancı, “Bekilli, Çivril, Baklan ve Çal’dan sürüler katılıyor. İlk üçe altın hediyemiz var. Aynı zamanda ‘yılın çobanı’ olmuş oluyor. Bir yıl boyunca bunun onurunu yaşıyor. ‘Çobanların Kırkpınarı’ burasıdır. Biraz da o tarafına bakıyor çobanlar. 8 asırdır yapılan bir gelenek. Türklerin yöreye gelmesinden itibaren sürüyor. Çobanların sonbahardaki bir eğlencesidir.” dedi.

Yarışmayı izlemeye gelen Huriye Orhan İsimli bir öğretmen de ilk defa gelmesine rağmen yarışmayı çok güzel bulduğunu söyledi. Orhan, “Çok keyifli geçiyor. Atlayan koyunlar daha heyecan veriyor.” diye konuştu. Yarışmayı, iki aylık bebeği ile izlemeye gelen İbrahim Davulcu da “Bizim aslımız yörük olduğu için ‘kaçırmayalım’ dedik. Her sene geliriz.” ifadelerini kullandı.

Katıldığı yarışmada koyunu sudan geçmeyen İbrahim Karcı ise koyunun geçmemesini aşırı kalabalık olmasına bağladı. Karcı, “Seyirci düzeni buraya ters düşüyor.’ diyor. İki sürüyle yarışmaya katılan Hüseyin Durmuş da koyunların atlaması için hayvan sahibinin koyununu eşi gibi sevmesi gerektiğini ileri sürüyor. Durmuş, “Atlamasının sırrı, hayvanla çobanın, bir karı-koca geçindiği gibi onunla geçinmesidir. O zaman hayvan atlar. Sana bağlı olursa.” diye konuştu.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, yaptığı konuşmada, yarışma UNESCO’nun dünya miras listesine girerse gelecek yıllarda daha da etkin hale getireceklerini vurguladı. Akcan, “Bizim için bu dalında Türkiye’de tek olacak. Bu da bizim için önemli. Bugün İspanya’daki boğa güreşlerine dünya turizmi İspanya’ya aktığı gibi, bu koyun atlatmayla beraber dünya turizmini Çal’a çekeceğiz diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

UNESCO Milli Komisyonu Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Şeref Poyraz ise gördüğü coşkunun kendisini çok sevindirdiğini, insanların buna önem verdiğini anlattı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri