Çoban'ın Portreler konulu sergisi açıldı

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Çoban “Portreler” Sanal Fotoğraf Sergisi, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanal Sanat Galerisi’nde açıldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde Dünya genelinde Covid-19'a bağlı pandemi ilan edilmesiyle başlayan süreçte, Dünyanın diğer ülkeleri gibi ülkemizde salgının kontrol altına alınması konusunda üzerine düşen hassasiyeti göstermiştir. İnsanların toplu olarak bir araya gelmesi ve sanatsal etkinliklerin düzenlenmesinde sınırlılıklar getirmiştir. Bu durum ise sanat yapıtlarının sergilenmesi ve toplumla buluşturulması konusunda yeni arayışları ortaya çıkarmıştır. Eserlerin sergilenmesi, sanat galerilerinin internet ortamına ya da bireysel sergilerin sanal sanat galerilere taşınarak sanat izleyicisiyle buluşturulmasına neden oldu. Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’de sanatsal etkinliklerini gerçek galeri ortamıyla birlikte Sanal Sanat Galerisi’ne taşıdı.

İbrahim Çoban’ın "Portreler" Sanal Fotoğraf Sergisi, 25 Aralık 2021 günü Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanal Sanat Galerisi’nde açıldı. Sanatçının Vonyarcvashegy/ Macaristan ve Türkiye’nin farklı yörelerinde 2010 yılı ile 2021 yılları arasında çekmiş olduğu fotoğraflar arasından seçilmiş 30 adet eseri, izleyiciyle buluşuyor.

Sergi hakkında bilgi veren İbrahim Çoban, “Doğanın yaratığı, kurgu ve yaşamın içinden çekilmiş, özgün fotoğrafların sanal ortamda izleyicisi ile buluşması Türkiye’de bireysel sergilerde pek kullanılmayan bir teknikle gerçekleşiyor. Söz konusu sergi, gerçekte var olan mekân üzerine bilgisayar ortamında kurgulanarak hazırlanan gerçek görüntüler ve sanat galerisinden oluşuyor. Fotoğraflar, teknolojinin ortaya koyduğu hazır-yapay-klişe mekân ortamından çıkarak, gerçek mekân içinde sanal olarak sunuluyor. Sizler Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi’ne gitmeden, galerinin duvardaki saatin gösterdiği 17.20 itibariyle galeriyi ve eserleri gezebiliyorsunuz. Tek fark, sergiyi ziyaret ettiğiniz süreçte zamanı durduruyorsunuz. Sanatı, kapalı mekânlara ve galeri sahiplerine bağımlılıktan kurtarma ve toplumun geneline kazandırma projelerinin farklı yaklaşımlarından birisi olarak tanımlayabileceğimiz bu girişim; web dilinde sanal tur olarak adlandırılan programlardan biri üzerinden oluşturuluyor. Sanat galerisi yönlendirmelerle dolaşabiliyor, eserlere tıklanarak fotoğrafları yakından inceleyebiliyorsunuz. İstediğinizde ise fotoğraf incelemesini bitirip, sergi salonuna geri dönüyor ve sergi salonunu gezmeye devam edebiliyorsunuz. İlgili fotoğraf sergisinin birinci bölümünde doğaya bakıp da görmediğimiz, yeryüzünün jeolojik kaya ve toprak yapısı içinde oluşmuş görünümler dikkati çeker niteliktedir. Güneş ışığının yüzeye vuruş açısının ortaya çıkardığı kontrastlık, siyah, beyaz ve grinin yeryüzü oluşumları üzerindeki armonisi, yeryüzü şekillerini algı formlarına dönüştürerek tabiatın tuvalinde portresel tasvirler olarak ortaya çıkarmaktadır” dedi.

Sanatçı, birçoğumuzun bakıp da göremediği doğa kesitlerini fotoğraflarına taşıyarak, belgesellikle sanatsallığı birleştirip sanat izleyicisiyle buluşturur. İkinci bölümde, kurgusal bir tasarımla oluşturulan kompozisyonlar sizi sıradanlığın dışındaki doğa, çevre, insan ilişkilerinin giriftliğine ve duygu yüklü ortamına taşıyarak, portreye sıradanlığın dışında bir bakış açısı sunar. Üçüncü bölümde ise sokağımızda, mahallemizde, köyümüzde, ilçemizde ya da şehrimizde her daim birlikte yaşadığımız, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapının değişkenliğinde çoğunluk çocuklar olmak üzere, üç kuşağı, umutları ve yaşanmışlıklarıyla portrelere taşır. Sanatçının, "Portreler" Sanal Fotoğraf Sergisi, Afiş, Sanal Tur ve Sergi Kataloğu olarak 31 Aralık 2021 tarihine kadar; https://www.selcuk.edu.tr/BirimEtkinlik/guzel_sanatlar/2021-ibrahim%C2%A0coban%C2%A0-portreler--sanal-fotograf%C2%A0sergisi-25---31-aralik%C2%A02021-4303 adresinden gezilebilir.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri