Çobana kız vermiyorlar

Türkiye'de et fiyatlarının yükselmesiyle işletme sayısı hızla artan küçükbaş hayvancılıkta çoban sıkıntısı yaşanırken, bunun temelinde de çobana kız verilmemesi nedeniyle gençlerin çobanlığa ilgi duym

Türkiye'de et fiyatlarının yükselmesiyle işletme sayısı hızla artan küçükbaş hayvancılıkta çoban sıkıntısı yaşanırken, bunun temelinde de çobana kız verilmemesi nedeniyle gençlerin çobanlığa ilgi duymamasının olduğu bildirildi.

Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan işletmecileri olarak geçmişte büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve son yıllarda fiyatların yükselmesiyle birlikte nefes aldıklarını söyledi.
Türkiye'de ithalat yapıldıkça üretimin düştüğünü ve istikrarlı bir hayvancılık politikası takip edilmesi gerektiğini belirten Aktürk, ''Et ithalatı, bulaşıcı hastalıklar, meraların tarım işgali altında kalması ve çobanların sigorta primleri hayvancılığın önündeki en büyük engeller'' dedi.
Türkiye'de ithal edilen kuzuların kesilmeden piyasaya sürüldüğünü ve hastalanarak telef olduğunu anımsatan Aktürk, şunları kaydetti:
''15 günlük kesim şartıyla ithal edilen kuzular mezbahaneye uğramadan yasak olmasına rağmen piyasada satılıyor. Bunun sonucunda da iklim koşullarına uyum sağlayamayan ithal kuzular, bulaşıcı hastalıklara karşı dayanıksız oldukları için telef olmaktadır. Bu hayvanları satın alanlar da zarar etmekte. Bu yüzden ithalatın bir çözüm olmadığı görülmeli. Kendi üreticimizi destekleyerek verimlilik ve üretimi arttırmalıyız.''
DAMIZLIK VE İŞLETME SAYISI ARTIYOR
Türkiye'de genelinde damızlık hayvan ve işletme sayısının arttığını belirten Aktürk, ''Türkiye'deki damızlık hayvan ve işletme sayısının artışındaki en büyük etken et fiyatlarının yükselmesi ve sıfır faizli kredilerdir'' dedi.
Aksaray'da 2009 yılına göre damızlık küçükbaş hayvan sayısında yüzde 116'lık bir artış olduğunu öne süren Aktürk, ''Aksaray'da 2008 yılında 204 bin olan damızlık küçükbaş hayvan sayısı, hayvan fiyatlarının düşük olması ve kuraklıkla birlikte 2009 yılında 97 bine kadar düştü. Bu sayı et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artarken, 2010 yılında 169 bine, 2011 yılında ise 210 bine yükseldi. Aşılama ve küpeleme çalışmalarımıza göre önümüzdeki yıl damızlık küçükbaş hayvan sayımız 260 bini geçecek'' dedi.
ÇOBANA KIZ YOK
İşletme sayısının artmasına paralel olarak en büyük sorunlarının çoban sıkıntısı olduğunu dile getiren Aktürk, ''Tüm giderleri yetiştiriciler tarafından karşılandığı halde bin 500 liraya çoban bulamıyoruz'' diye konuştu.
Aktürk, şöyle devam etti: ''Gıda, kömür ve sağlık yardımıyla rahata alışan insanlar çobanlık yapmak istemiyorlar. Bunun yanında şehre doğru göç hareketi nedeniyle kırsal kesimde genç nüfus bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Çobanlık kazancıyla gözde bir meslek haline gelirken, genç nesil açısındansa çobana kız verilmemesi nedeniyle tercih edilmiyor. Evlenecek kızlar şehir hayatı yaşamak istiyor. Bu yüzden çoban bulmakta zorlanıyoruz. Bulduğumuz çobanlar da genelde orta yaş üstü insanlar.''
Mahmut Aktürk, bugün verilen sıfır faizli kredilerle gayrimenkul zengini insanların hayvancılık sektörüne girmeleri yerine mevcut işletmelerin büyütülmesi yönünde kredi teşviki verilmesinin hayvancılık sektörünün geleceği için daha faydalı olacağını sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri