Çoban kalmadı

Çoban bulmak iyice zorlaştı. Çoban krizini dolgun maaş da çözemedi. Çoban sıkıntısı nedeniyle bazı üreticiler sürüsünü satıyor. Çoban açığını yabancılarla kapatmaya çalışan hayvan üreticileri devletten yardım istiyor

Çobanlık mesleği tercih edilmeyen meslekler arasında bulunuyor. Bir dönem, iş bulamayanlar için önerilen çobanlık kıymete bindi. Çünkü dolgun maaş getirisine rağmen insanlar çobanlık yapmak istemiyor. Çoban sıkıntısı nedeniyle birçok üretici sürüsünü sattı. Bazıları da küçükbaş hayvanlarını satıp, büyükbaşa yöneldi. Aylık 3 bin 500 lira maaşa rağmen çoban bulamayan üreticiler çaresizlikten Afgan, Özbek veya Suriyeli çalıştırıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı resmi ve kaçak yollardan Türkiye'ye gelen yüzlerce Afgan ve Suriyeli, geçimini sağlamak için çobanlık yapıyor. Çoban açığını yabancılarla kapatmaya çalışan hayvan üreticileri, devletten yardım istiyor. Türkiye'de 44 milyon küçükbaş, 14 milyon büyükbaş hayvan olduğunu ifade eden sektör temsilcileri ise, çobanlık mesleğinin Türkiye'de tercih edilmediğini, bu nedenle de bu alanda ciddi bir açık olduğunu belirtiyor.

GENÇLER MESLEKTEN KAÇIYORLAR

Çoban sıkıntısı hakkında konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, besicilerin çoban sıkıntısı çektiğini, dolgun maaşa rağmen çoban bulamadıklarını söyledi. Kavuneker, "Diğer illerde olduğu gibi Konya'da da çoban sıkıntısı had safhada. Son yıllarda görülen bu sıkıntı artıyor. İnsanlar çobanlığı küçümsüyor, bu nedenle bu mesleği tercih etmiyor. Genç ve orta yaşlılar, ücret çok iyi olmasına rağmen, sırf adı yüzünden bu işi yapmayıp, yarı fiyatına daha ağır işlerde çalışıyor” dedi.

Gençlerin çobanlık mesleğinden kaçtığını vurgulayan Kavuneker, "Daha önce çobanlıkla geçimini sağlayan birçok kişi yurt dışına göç etti. Yerli halk bu işi sevmiyor. İş Konya'ya gelen Afgan, Özbek ve Suriyelilere kaldı" sözlerini kullandı.

7 AY İÇİN 25 BİN TL MAAŞ VERİLİYOR

Küçükbaş hayvancılık sektöründe, asgari ücretin çok üstünde maaş ödenmesine karşın çalıştıracak oban bulamadıklarından yakınan Kavuneker, Türkiye’de çoban sıkıntısı devam ederse hayvancılık üretiminin azalacağını, et fiyatlarının ise aratacağını söyledi. Kavuneker, "Yaz döneminde 7 ay için 25 bin lira ücret veriliyor. Kışın 5 ay içinse 20 lira maaş teklif ediliyor. Ancak bu yüksek rakamlara rağmen çoban bulunmuyor. Bölgede çobana ihtiyaç var. Çoban olmadığı için sürüyü satanlar bile var. Eskiden yün ve süt para ediyordu. Yün ve sütü satan sürü sahipleri, onunla çobanın parasını ödüyordu. Çoban parası bedavaya geliyordu. Şimdi süt ve yün para etmiyor. Yün, hayvanların kırpma parasını bile çıkarmıyor. Koyunları sağacak kimse de yok. Koyunların sütü boşa gidiyor.

Maliyetler arttı. Süt sağım tesisleri desteklenmeli" diye konuştu.

SÜRÜYÜ İŞ BİLMEYENE TESLİM EDİYORUZ

Usta çobanların yetişmediğini de belirten Kavuneker, "Koyunların doğum zamanı yaklaşıyor. Bu dönemde çobanlar sürekli sürünün içerisinde olmalı. Çoban, koyunları ve kuzuları bu dönem ayrı yerde tutmalı, belli aralıklarla ise biraraya getirmeli. Hayvanların telef olmasını engellemeli. Ancak şu an iş bilmeyenlere sürüyü teslim ediyoruz. Çoban dediğin veteriner gibi olmalı. Hayvanın dilinden anlamalı. Hasta hayvanı hemen tespit etmeli. Eskiden çoban yetişiyordu. İnsanlar bu işe çıraklıktan başlıyordu. Usta olmak için yıllarca bekliyorlardı. Geçmişte herkes mutlaka bir dönem çobanlık yapıyordu. Ancak şu an hayvan gütmek için adam bulamıyoruz" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri