Çinli “küçük Prense" Ömür Boyu Hapis Cezası

Çin’de rüşvet, yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından tutuklanan ve hakim karşısına çıkan Komünist Parti’nin eski politbüro üyesi Bo Xilai, müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

Çin’de rüşvet, yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından tutuklanan ve hakim karşısına çıkan Komünist Parti’nin eski politbüro üyesi Bo Xilai, müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

Çin'de "Küçük Prens" olarak tanınan Bo ile ilgili yargı kararı bugün resmen açıklandı. Dalian şehrinin belediye başkanı, Liaoning eyaleti valisi, Chongqing şehri valisi ve Çin Ticaret Bakanlığı görevlerinde de bulunan Bo Xilai, "Yolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma" suçlarını işlediğine hükmedilerek, ömür boyu hapis cezası aldı.

Çin resmi Xinhua ajansında yer alan haberde, geçtiğimiz ay ülkenin doğusundaki Shandong eyaletinin başşehri Jinan'daki Orta Halk Mahkemesi’nde görülen davanın sonucu mahkemenin 64 yaşındaki eski siyasetçi Bo Xilai’in "Yolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma" suçlarını işlediğine hükmettiğini ve Bo’ya ömür boyu hapis cezası verildiğini abonelerine duyurdu. Mahkeme tarafından suçlu bulunan Çinli siyasetçi Bo’nun ayrıca kişisel mallarına da el konulmasına karar verildiği bildirildi.

Haberde ayrıca, soruşturma sonucunda eski siyasetçi Bo Xilai’ın 20,44 milyon yuan (yaklaşık 3,3 milyon dolar) rüşvet kabul ettiği açıklandı. Ayrıca Bo'nun uçak bilet ücretlerini de rüşvet olarak kabul ettiği ifade edildi.

İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Çin’de "asrın davası" olarak nitelendirilen ve ülke gündemini uzun süre meşgul eden dava geçtiğimiz ayın 22 Ağustos günü görülmeye başlanmıştı. 5 gün süren ve eşinin de aleyhinde tanıklık yaptığı Bo Xilai hakkındaki bütün suçlamaları reddetmişti.

Çin Komünist Partisi’nin yolsuzlukla imtihanı olarak değerlendirilen dava, İngiliz işadamı Neil Heywood’un ölü bulunması ile başlamıştı. Soruşturma sırasında Bo’nun eşi olan Gu Kailai’nın iş anlaşmazlığı nedeniyle İngiliz işadamını zehirleyerek öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Cinayeti itiraf eden Çinli siyasetçinin eşi ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri