Çınlamalar sinir bozucu!

Kulak çınlaması veya diğer ismiyle tinitusun sinir bozucu bir hissi beraberinde getirdiğini belirten Op. Dr. Hakan Çetinkaya, "Gürültüyü perdeleyin. Stresi kontrol altına alın. Stres, tinitusu daha kötü kılabilir" dedi

Birçok kişide kısa süreli ve hafif şiddette kulak çınlaması görülüyor. Çoğu zaman tanısı konamayan ve psikolojik faktörlerden kaynaklanan kulak çınlaması, bazen ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabiliyor. Özel Büyükşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Çetinkaya, kulak çınlaması hakkında bilgiler verdi. Kulak çınlaması veya diğer ismiyle tinitusun bir hastalık olmadığını, bir dizi sağlık sorununun neden olabildiği bir semptom olduğunu belirtti. Kafa gürültüsü veya kulaklardaki çınlamanın yaygın olarak görüldüğünü dile getiren Çetinkaya, "Tinitus, yaşla bağlantılı işitme kaybı veya kulak yaralanmasının sonucu olabilir ya da dolaşım sisteminizdeki bir hastalığın göstergesi de olabilir. Çoğu insan, tinitusu denetim altına alarak veya altında yatan nedenleri tedavi ederek semptomlarının zaman içerisinde iyileştirilebileceğini bulmuştur. Tinitusun yarattığı ses rahatsız edici olabilse de, hastalığın ciddi bir sorunun uyarısı olmasına ender rastlanır. Tinitus, hiçbir dış ses olmadığı zaman kulakta sesler duymaya dair sinir bozucu bir hissi beraberinde getirir. Çınlama, vızıltı, ıslık veya tıslama sesi, işitme kaybı gibi belirtileri ve bulguları var" diye konuştu.

KULAK ÇINLAMASININ SEBEBİ ÇOK

Kulak çınlamasının sebeplerine de değinen Çetinkaya, "İç kulağın içerisinde, binlerce işitme hücresi bir elektrik yükü taşır. Mikroskobik kıllar, her duyu hücresinin yüzeyinde bir kenar oluşturur. Bu kıllar sağlıklı olduğu zaman, ses dalgalarının basıncına uygun olarak hareket eder. Hareket, bu hücreleri tetikleyerek, işitme hücresi aracılığıyla elektrik boşaltmalarını sağlar. Beyin bu sinyalleri, ses olarak yorumlar. Eğer iç kulağın içindeki ince kıllar bükülür veya koparsa, sürekli bir hareketlilik halinde rastgele hareket eder. Yüklerini elde tutamayan işitme hücreleri beyine rastgele elektrik etkilerini gürültü olarak sızdırır. Eğer tinitus devamlı hale gelir ya da daha da kötüleşirse veya beraberinde işitme kaybı ya da baş dönmesi şikayetleri de olursa, doktorunuza başvurun. Doktorunuz, gürültüyü azaltabilecek tedaviler ve gürültü ile daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olacak teknikler önerebilir" sözlerini kullandı.

STRES KULAK ÇINLAMASINI ARTIRIYOR

Tinitusu olanlara önerilerde de bulunan Çetinkaya, şunları söyledi: "Gürültünün şiddetini azaltmak ve buna olan direncinizi artırmak için şu teknikleri deneyin: Olası tahrik edicilerden kaçının. Tinitus; yüksek sesler, nikotin, kafein, kinin içeren maden suyu, alkol ve aşırı dozda aspirin nedeniyle daha da kötü hale gelebilir. Nikotin ve kafein kan damarlarını sıkıştırarak  içerisinde olan kan akışı hızını artırır. Gürültüyü perdeleyin. Sakin bir ortamda, bir vantilatör, hafif bir müzik ve kısık seste dinlenen radyo, tinitustan kaynaklanan sesin örtülmesine yardımcı olabilir. Bazı insanlarda, hoş bir ses çıkaran işitmeye yardımcı cihazlara benzer aygıtlar olan tinitus gizleyicileri işe yarayabilir. İşitme yardımcı cihazı takın. Eğer tinitusa işitme kaybı eşlik ediyorsa, işitmeye yardımcı cihazlar dışarıdan gelen sesleri çoğaltarak, tinitusun gürültüsünü daha az belirgin hale getirebilir. Stresi kontrol altına alın. Stres, tinitusu daha kötü kılabilir. İster rahatlama terapisi, ister biyo-geribildirim, isterse egzersiz aracılığı ile olsun, stres yönetimi biraz rahatlama sağlayabilir."

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri