Çin’in Yüzü Türkmen Gazıyla Gülüyor

Ekonomisinin istikrarlı büyütebilmek için enerji tedarikini arttırmayı sürdüren Çin, doğalgaz zenginliğiyle bilinen Türkmenistan’dan yüklü miktarda gaz alım sözü aldı.

Ekonomisinin istikrarlı büyütebilmek için enerji tedarikini arttırmayı sürdüren Çin, doğalgaz zenginliğiyle bilinen Türkmenistan’dan yüklü miktarda gaz alım sözü aldı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Orta Asya turunun ilk ayağında dün geldiği Türkmenistan’da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü. Çin-Türkmenistan stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasının kararlaştırıldığı görüşmenin ardından iki lider, ticaret, ekonomi, spor, eğitim ve ormancılık gibi alanlarda bir dizi anlaşmaya imza attı.

Görkemli bir törenle karşılanan Xi, bugün de Berdimuhamedov ile teyit edilmiş toplam rezervi 4-6 trilyon metreküple dünyanın 2. ve ülkenin en büyük doğal gaz sahası Galkınış’ta (Kalkınma) inşa edilen doğalgaz arıtma tesisinin açılışına katıldı. Çin’in devlete ait petrol ve doğal gaz şirketi Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile Türkmenistan’ın ortaklaşa geliştirdiği doğal gaz havzasının birinci bölümü böylelikle hizmete girmiş oldu.

Törende konuşan Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın Çin ile doğal gaz çıkarma ve taşıma ile uluslararası enerji güvenliği gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğuna vurgu yaptı. Berdimuhamedov, Türkmenistan ile Çin arasındaki enerji işbirliğinin büyük potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Çin’le ilk önce 40 milyar metreküp, 2011 yılında ise 25 milyar metreküplük ek bir anlaşma imzaladıklarını belirten Berdimuhamedov böylece Çin'e yılda 65 milyar metreküp doğalgaz ihraç edeceklerini bildirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi ise söz konusu doğalgaz sahasının, Çin ve Türkmenistan'ın enerji işbirliği için örnek teşkil ettiğine dikkat çekti. CNPC’den yapılan açıklamada, Çin'e yılda 25 milyar metreküp doğal gaz sağlanmasıyla ilgili olarak, Türkmenistan Doğal Gaz Şirketi'yle anlaşma imzalandığı kaydedildi. Çin medyasına göre, yıllık doğal gaz tedarikinin 2020 yılına kadar 65 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Xi, Türkmenistan’ın ardından 5-6 Eylül'de St Petersburg kentinde düzenlenecek sekizinci G-20 Zirvesi'ne katılmak üzere Rusya’ya hareket etti. Zirvenin ardından Xi, Orta Asya turu kapsamında Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a da resmi ziyaret gerçekleştirecek ve Bişkek'te düzenlenecek Şanghay İşbirliği Organizasyonu liderler konseyinin 13. toplantısına katılacak. Xi’nin bu ziyaretleri, Pekin’in Orta Asya ilişkilerine verdiği önemin bir işareti olarak gösteriliyor. Ziyaretlerde, güvenlik konularının en nemli gündem maddesi olduğu belirtildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri