Çin’in Suriye’de İnsani Yardımı 11 Milyon Dolar

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Kasım ayı dönem başkanlığının Çin’e geçmesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Çin’nin BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, ülkesinin Suriye krizi ile ilgili tutumunun açık olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Kasım ayı dönem başkanlığının Çin’e geçmesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Çin’nin BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, ülkesinin Suriye krizi ile ilgili tutumunun açık olduğunu söyledi. Jieyi, ülkesinin Suriye’de krizin biran önce bitmesini istediğini belirterek bu amaçla 11 milyon dolarlık yardım yaptıklarını dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nde daimi 5 üyeden birisi olan Çin’in, Suriye’deki iç savaşın politik yoldan çözümünü desteklediğini vurgulayan Jieyi, bu amaçla Pekin’in Cenevre 2 Konferansı’nı desteklediğini kaydetti. Cenevre 2’nin gerçekleşebilmesi için tarafların masaya ön koşulsuz gelmelerini savunan Jieyi, zaman kaybetmeden barış görüşmelerin başlamasını istedi.

Jieyi, Çin’in Suriye’deki krizin çözümü için destek verdiği ve kimyasal silahların imhasının da olumlu gelişme olarak değerlendirdiğini söyledi. Jieyi, bu konuda Pekin’in hem gelişmeleri yakından takip ettiğini hem de çözüme yönelik katkılarını sürdüreceğini vurguladı.

Çin’in Suriye’de yaşanılan insani krizin aşılabilmesi için bugüne kadar ne kadar yardım yaptığı sorusuna Jieyi, bunun 11 milyon dolar olduğunu, ancak BM Tarım ve Gıda Organizasyonu’na da 24 milyon dolar bağış yaptıklarını vurguladı.

Suriye’deki insani krizin geldiği boyut hakkında Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren BM İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valeri Amos’un neler anlatığının sorulması üzerine Jieyi, toplantıya katılmadığını ancak önceki bilgilendirmenin bir benzeri olduğunu çalışma arkadaşlarından öğrendiğini kaydetti.

FİLİSTİN’DE VAKİT KAYBEDİLMEMELİ

Filistin sorununun çözümünde Konsey’in üstlenebileceği ve Çin’in bu konuda takınacağı tavrın ne olacağı sorusuna Jieyi şöyle cevap verdi: ‘‘Ben Güvenlik Konseyi'nin Filistin sorunun çözümünde yapıcı katkı sağlayacağına inanıyorum. Biz tüm tarafların bir araya gelerek soruna çözüm üretmesini istiyoruz. Çin olarak sorunun acil çözümünü istiyoruz ve Konsey de bu konuda üzerimize düşen görevlerde yapıcı rol üstleneceğiz.’’

Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını geçici üye Azerbaycan’dan devir aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri