Çin’den Terörle Mücadelede Yeni Yasa, Yeni Sistem

Çin, terörle mücadelede yeni yasa tasarısını görüşürken, bir anti terör istihbarat merkezi kurmayı kararlaştırdı.Resmi Xinhua ajansına göre, söz konusu karar 12. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin bugün Pekin’de yapılan 11....

Çin, terörle mücadelede yeni yasa tasarısını görüşürken, bir anti terör istihbarat merkezi kurmayı kararlaştırdı.

Resmi Xinhua ajansına göre, söz konusu karar 12. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin bugün Pekin’de yapılan 11. toplantısında alındı. Toplantıda "Çin Halk Cumhuriyeti Terörizmle Mücadele Yasa Tasarısı" inceleniyor. Çin’in en büyük yasama organı olan Çin Milli Halk Kongresi (NPC) Daimi Komitesi’nin Yasama İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Lang Sheng, ülkedeki terörle mücadele yasasının, istihbarat toplamayı geliştirmek ve devlet organları ile asker, silahlı polis (jandarma) ve milis kuvvetleri arasındaki bilgi paylaşımını geliştirme ve uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Milletvekillerine söz konusu yasa taslağını sunan Lang, Çin’in terörizmle mücadelede uluslararası faktörlerin etkisiyle ciddi ve karmaşık bir durumla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti. Lang, bundan dolayı, terörle mücadelede yasal ağın ilerletilmesi gerektiği ve böylelikle terörle mücadele ederken, hukuki sorunların çözüleceğine ve zorlukların aşılacağına dikkat çekti.

Yeni yasa taslağı internet güvenlik yönetimi önlemleri, ulaşım inceleme, tehlikeli maddeler, terörizmin finansmanını önleme ve sınır denetimlerini de öngörüyor. Bu alanlardaki sistematik kanun yetersizliğinin anti terörizm çalışmalarının eksik kalmasına yol açtığı belirtiliyor.

Xinhua, 22 Mayıs’ta Urumçi’de 39 kişinin öldüğü saldırının ardından başlayan ve bir yıl sürecek terörle mücadelenin Şincan Uygur Özerk Bölgesi merkezli olacağını duyurdu.

APEC ZİRVESİ ÖNLEMLERİ

Çin polisi, 5-11 Kasım’da Pekin’de yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Liderler ve Bakanlar zirvesi için 8 haftalık inceleme ve hazırlık çalışması yapıyor. Önlemler arasında tehlikeli eşyaların yönetimi, anti-terör eğitimi ve tanıtımı yer alıyor.

Polis, geçtiğimiz aylarda da vatandaşların şüpheli durumları polisi bildirmesini istemiş, bilgilere göre ödüllendirme yapılacağını açıklamıştı. Özellikle Pekin, Şanghay ve Guangzhou gibi büyük şehirlerde de içinde silahlı polislerin bulunduğu zırhlı araçlar devriye gezmeye başlamıştı.

Temmuz ayında Milli Anti Terörizm Öncü Grubu Ofisi, terörle mücadele el kitabı yayınlamıştı. Vatandaşlar garip sesler, kokular ve çöplerin terör bulgusu olabileceği yönünde uyarılmıştı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri