Çin’den Suriye Krizine ‘’çin İşi’’ Çözüm

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suriye krizinin kademeli bir şekilde kalıcı ve kökten çözümüne önem verdiklerini söyleyerek, bunu "Çin yöntemi" olarak niteledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suriye krizinin kademeli bir şekilde kalıcı ve kökten çözümüne önem verdiklerini söyleyerek, bunu "Çin yöntemi" olarak niteledi.

Wang, İsviçre'nin Montrö kentinde 2. Cenevre Konferansı'na katıldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki tarafların ciddiyetle görüşmeleri ve bütün sorunları masaya koymaları gerektiğini ifade etti. Çin medyasına göre Wang, ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak, bölgedeki önemli sorunların çözülmesi için yapıcı ve sorumlu rol oynamaya hazır olduğunu yineledi.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberinde Wang, sorunun kademeli biçimde kalıcı ve kökten çözümüne önem verdiklerini ve bunun "Çin yöntemi" olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun ve özellikle BM'nin, barış görüşmelerine gerekli ortam ve koşulları oluşturması gerektiğine işaret eden Wang, dış güçlerin sorunun çözümüne karışmasına karşı çıktıklarını vurguladı. Haberde ayrıca Wang’ın, çeşitli ülkelerin farklı tutumlarına rağmen bazı konularda fikir birliğine varıldığını söylediği de kaydedildi.
Konferansın tek amacının Suriye sorununun siyasi yolla çözülmesi olduğunu hatırlatan Wang, tüm tarafların siyasi çözüm, Şam yönetimiyle muhalefet arasında görüşme ve insani yardımlar konusunda mutabık kaldığını açıkladı.

Suriye’de Mart 2011 yılında patlak veren iç çatışmalarda şu ana kadar 100 binden fazla kişi öldü, milyonlarca kişi de göç etmek zorunda kaldı.

Öte yandan Wang, Montrö’de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'la ayrı ayrı görüştü.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri