Çin’den İngiltere’ye: Hong Kong İşlerine Karışma!

Çin, Hong Kong’da devam den gösterilerle ilgili olarak, İngiltere’ye bir uyarıda bulundu ve Hong Kong’un işlerine karışmamasını istedi.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, bugün düzenlenen basın toplantısında, İngiltere’nin...

Çin, Hong Kong’da devam den gösterilerle ilgili olarak, İngiltere’ye bir uyarıda bulundu ve Hong Kong’un işlerine karışmamasını istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, bugün düzenlenen basın toplantısında, İngiltere’nin Dışişleri ve Bağımsız Devletler Dairesi’nden sorumlu Devlet Bakanı Hugo Ewire'nin önceki gün Hong Kong sorununa ilişkin meclise sunduğu yazılı açıklamasını değerlendirdi. Hong Kong sorununun Çin'in içişi olduğunu ve herhangi bir yabancı gücün ve bireyin buna karışma hakkına sahip olmadığını çok defa söylediğini vurgulayan Hong, İngiltere'yi temkinli davranarak, Hong Kong sorununa ter türlü şekilde karışmamaya ve yanlış sinyal göndermemeye çağırdı. Hong ayrıca, Hong Kong'da siyasi reformun Temel Yasa ve Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi'nin ilgili kararları doğrultusunda yapılması gerektiğini de belirtti.

Öte yandan bugün Hong Kong’da polis, göstericilerin barikatlarını Admiralty semtindeki Lung Wo Road’da kaldırırken göstericilerle çatıştı ve 45 göstericiyi gözaltına aldı.

CAMERON: HONG KONG HALKININ HAKLARINI SAVUNMAMIZ GEREKİR

İngiltere Başbakanı David Cameron da, İngiltere’nin Hong Kong halkının haklarını savunması gerektiğini söyledi.

İngiltere parlamentosunda Hong Kong’taki gösterilerle ilgili bir soruya verdiği cevapta Cameron, Hong Kong’daki halkın, İngiltere’nin 1997’de Hong Kong’u Çin’e geri vermesi sırasında imzalanan Anglo-Çin anlaşması gereği, özgürlüklerinin ve haklarının tadını çıkarabilmesi gerektiğini vurguladı.

İmzalanan söz konusu anlaşmaya atıfta bulunan Cameron, imzalanan ortak deklarasyonun, hak ve özgürlükleri, ifade, basın, toplanma, seyahat, hareket ve gerektiğinde gösteri yapmayı anlattığını ifade etti.

BBC ÇİN’DE ENGELLENDİ

BBC’nin İngilizce haber sitesinin Çin’de engellendiği açıklandı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Çin’in BBC’nin internet sitesine getirdiği yasağı kınadıklarını açıkladı.

BBC’ye getirilen engellemenin, Hong Kong’da 18 gündür devam eden ve Çin’in genel seçimlere müdahale gerekçesiyle yapılan Pekin karşıtı protestolarlar sırasında gelmesi dikkat çekti.

Çin’in hassas olduğu bazı konulardaki yayınları nedeniyle bazen BBC ve CNN gibi yabancı yayın kuruluşlarının internet siteleri engellenerek, televizyon ekranları karartılıyor.

Bu arada Çinli yetkililer, Hong Kong’daki yabancı medyaya yaptıkları açıklamada, yapılan gösterilere dış müdahalenin olduğunun görüldüğü ve yabancı medyadan Hong Kong olaylarıyla ilgili objektif haber yapmasını istedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri