Çin’den Hong Kong’daki Göstericilere Taviz Yok

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve diğer liderler, Hong Kong’taki gösterilerle ilgili olarak, Pekin’in daha fazla taviz vermeyeceğini kararlaştırdı.Reuters’in haberine göre, Ekim ayı başlarında Çin Cumhurbaşkanı Xi başkanlığında Milli...

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve diğer liderler, Hong Kong’taki gösterilerle ilgili olarak, Pekin’in daha fazla taviz vermeyeceğini kararlaştırdı.

Reuters’in haberine göre, Ekim ayı başlarında Çin Cumhurbaşkanı Xi başkanlığında Milli Güvenlik Komisyonu toplantısında alınan kararda liderlerin protestoculara ‘’Pekin üçüncü kez boyun eğmeyecek’’ dediği iddia edildi.

Kararın, Pekin’in 2003 ve 2012’deki gibi yapmayacağı mesajı verdiği kaydedildi.

2003 yılında, Hong Kong hükümeti, Çin karşıtı aktivitelerin bastırılmasına yönelik tasarıdan, yaklaşık 500 bin kişinin şehrin sokaklara dökülerek protesto etmesi nedeniyle vazgeçmişti. 2012 yılında da, Hong Kong hükümeti, zorunlu bir konu olarak Çin Komünist Partisi’ni öven "vatansever eğitimi" planından, lise öğrencilerinin protestosuyla iptal etmişti.

DOMİNO ETKİSİ ENDİŞESİ

Haberde, Çinli liderlerin, Hong Konglu protestocuların demokratik seçim taleplerinin ulusal egemenlik meselesi olduğunu ve başka tavizlerin Tibet, Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde domino etkisi yapmasından endişe ettiği de belirtildi.

Gözlemciler, Çin’in, 7,2 milyonluk Hong Kong’taki sorunu şiddet yoluyla değil, başka yöntemlerle çözmek istediğini belirtiyor. Çin’in ayrıca 1989’daki Tiananmen Meydanı’nda öğrencilerin gösterilerini kanlı şekilde bastırmasının ardından Batı, Çin’e silah ambargosu uygulamıştı. İmajı sarsılan Çin’in Hong Kong’da aynı tepkiyi almak istemediği ve Hong Kong sorununu zamana yayarak çözmeyi istediği yorumlanıyor.

SANSÜR

Ana kıta Çin’de Hong Kong’daki gösterilere destek veren ve aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 60’a yakın kişiyi gözaltına alan Pekin yönetimi, Hong Kong’daki gösterilerle ilgili fotoğraf ve videoları Çin medyasında yer almasına günlerdir müsaade etmemişti. Günler sonra ise sadece memurların işbaşı yaptığı görüntülerine ve Hong Kong’un normal zamanlardaki sokak resimlerine yer vermişti Çin basını. Bunun nedeninin de Hong Kong’daki gösterilerin Çin ana kıtasına olumsuz sinyal vermesini önlemek olduğu yorumu yapıldı. Medya’nın tümünün devletin kontrolünde olduğu Çin’de özel basın kuruluşu bulunmuyor.

Pekin yönetimi, dün İngiliz basın kuruluşu BBC’nin İngilizce web sitesini de Hong Kong’taki gösterilerle ilgili yayınından dolayı Çin’de erişimini engellemişti. Çin yönetimi, Hong Kong'daki olaylarda dış güçlerin müdahalesinin olduğunun gözlemlendiğini savunarak, yabancı basından objektif haber yapmasını istemişti.

GÖSTERİCİLERLE POLİS YİNE ÇATIŞTI

Hong Kong’da Çin’in 2017’deki genel seçimlere müdahalesi sebebiyle başlayan gösteriler devam ederken, polis, yolu kapatmak isteyen göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Hong Kong medyasına göre, bu gün sabaha karşı göstericilerin hükümet merkezinin yakınındaki bir caddeyi trafiğe kapatmak istemesi üzerine polis müdahale etti. Müdahalede polisin biber gazı kullandığı belirtildi. Haberlerde, 3 polisin kısa süreli çatışmada yaralandığı da ifade edildi.

Gösterilerin 18. gününde Hong Kong polisi, göstericilerin barikatlarını kaldırırken, 45 göstericiyi gözaltına almış ve bu süreçte karşı gelenlere biber gazı kullanıp, muhalefet partisi üyelerini tartaklamıştı. Bu arada Hong Kong polisinin, kelepçeledikleri demokrasi yanlısı bir göstericiyi yere yatırıp dövdüklerini gösteren video kaydıyla ilgili ise soruşturma başlatıldı ve bu polislerin geçici olarak görevlerinden alındığı ifade edildi. Olaylar, göstericilerin bir üst geçidi trafiğe kapatmak istemesi sırasında yaşanmıştı.

Göstericiler, Hong Kong’un lideri Leung Chun-ying’i Pekin’in ‘’kuklası’’ olarak görüyorlar ve istifasını istiyorlar.

ÇİN’İN ABD VE İNGİLTERE RESTİ

Hong Kong, Afyon savaşlarıyla 1842’den 1997 yılına kadar İngiltere’nin sömürgesi durumundaydı.

Çin’e geri verilirken, İngiltere ve Çin arasında yapılan anlaşmayla Hong Kong’un şimdiki yönetim şekli ve statüsü belirlenmişti.

Çin ise Ağustos’ta aldığı bir kararla, 2017’deki genel seçimlerle ilgili olarak Hong Kongluların, Pekin’in belirlediği adayları seçebileceği hükmü getirmişti. Gösteriler de bu karardan dolayı patlak vermişti. Göstericiler, Pekin’in seçimlere müdahale etmemesini ve kendi adaylarını kendilerinin seçmek istediğini talep ediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron da dün yaptığı açıklamada, Hong Kong halkının özgürlük ve haklarını savunmaları gerektiğini söylemişti. Hong Kong’daki protestoları yasadışı olarak gören Çin ise hem İngiltere, hem de ABD’ye Hong Kong sorunundan uzak durmaları çağrısı yapmış ve bunun Çin’in iş işi olduğunu vurgulamıştı.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Portekizlerin önceki sömürgesi Makao Özel İdari Bölgesi, Çin’in ‘’bir ülke, iki sistem’’ ile yönetilen iki bölgesi olarak biliniyor. Bu bölgeler, iç işlerinde ‘’serbest’’, dış işleri ve savunma alanlarında ise Çin’in kontrolünde bulunuyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri