Çin’deki ''Yıllık En Büyük İnsanlık Göçünde'' Kuş Gribi Alarmı

Geneksel Bahar Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan ve bayram dolayısıyla dünyanın yıllık en büyük insan göçünün yaşandığı Çin’de, bayram yolculukları sırasında kuş gribi virüsünün artmasından endişe ediliyor.

Geneksel Bahar Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan ve bayram dolayısıyla dünyanın yıllık en büyük insan göçünün yaşandığı Çin’de, bayram yolculukları sırasında kuş gribi virüsünün artmasından endişe ediliyor.
Yetkililer, 40 gün sürecek ve 3,62 milyar seyahatin gerçekleşmesini beklediği 40 günlük bayram süresince insanlarda görülen H7N9 tipi kuş gribi virüsünün yayılma olasılığının fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Çin’de yeni yılın ilk 18 gününde çoğu Zhejiang, Guangdong ve Fujian eyaletlerinde olmak üzere doğu ve güney eyaletlerinde 30 yeni H7N9 vakasının tespit edildiği kaydedildi.

Pazar günü Şanghay’da kuş gribine yakalanan biri doktor iki kişi ölmüştü.

BAHAR VE KIŞ AYLARINDA VAKALAR ARTIYOR

Çin’de, Şanghay şehri yakınlarında geçen Mart ayı sonunda tespit edilen ilk vakayla birlikte, aynı tarihten bu yana vaka sayısı 150’ye çıktı.

Virüsün kış ve bahar aylarında daha fazla aktif olduğunu söyleyen uzmanlar, Bahar Bayramı için kapalı olması nedeniyle otobüs, tren ve uçak gibi ulaşım araçlarının kullanılmasının söz konusu virüsün yayılması adına elverişli koşullar oluşturduğuna dikkat çekti.

4 Ocak’ta Zhejiang eyaletinden memleketi Guizhou’ya giden bir göçmen işçi H7N9’dan yaşamını yitirmişti.
Son olarak ise Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou şehrinde bir baba ile kızının H7N9’dan ölmesi, virüsün insandan insan bulaşma endişesini arttırdı.

Baba ile kızın, Guangzhou’da bir kümes hayvanları pazarında diğer insanlarla temasta bulunduğu ve sadece kendilerinde virüsün görüldüğü, bu nedenle virüsün insandan insana geçtiğini söylemenin çok zor olduğu belirtildi.

RAHATLATAN AÇIKLAMA: VİRÜS İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR

Çinli bir ekibin Nisan 2013 yılında Lancet dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, H7 geni üzerindeki bir amino asit varyasyonunu, H7N9 virüsünü memelilerde daha bulaşıcı hale getirdi.

Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacı Liang Weifeng, ‘’Kilit bir amino asidin başka bir varyasyonunu bulduk. Eğer spesifik bir amino asidin daha varyasyonunu bulursak, o zaman insandan insan bulaşma ihtimali daha yüksek olacak.’’ dedi. Aynı ekip, bulunduğu ortama uyum kapasitesini gösteren virüsün yeni bir kısmi varyasyonunu belirlemişti. Liang, bunun virüsün insandan insana bulaşma riskini ve tedavisinin zorluğunu arttırdığını söyledi.

Ekipten bir uzman da virüsün yeni sonucuyla ilgili yayınladıkları tezde, tüm bunlara rağmen panik yapmaya gerek olmadığını vurguladı ve ‘’Biz H7N9 virüsünün ölçekli varyasyonu ve insandan insana bulaşma göstermediğini teyit edebiliriz.’’ dedi.

Virüsün şu an kuşlardan insanlara geçtiğini vurgulayan Çinli uzmanlar, insandan insana geçtiğine dair bir bulgu olamadığına dikkat çekiyor. Yetkililer, bundan dolayı da virüsün kamu sağlığını etkilemeyeceğini savunuyor ve geniş şekilde insanlarda görülme olasılığının çok az olduğunu ileri sürüyor.

KANATLI HAYVAN TÜKETİMİ ARTIYOR

Bahar Bayramı, Çin’deki kanatlı hayvan satışı ve tüketiminin en yoğun olduğu sezon olarak biliniyor. Halk, festival günlerinde taze olması için tavuk yada ördek satın alarak bunları evde kesmek istiyor. Hükümetin yasağına rağmen canlı kümes hayvanı pazarlarının bazı bölgelerde yeniden ortaya çıktığı da kaydedildi.
Sadece canlı kümes hayvanı pazarlarını kapatmanın yeterli olmadığı, bazı ölümlerin de tıbbi tedavide gecikme yaşanmasından kaynaklandığını söyleyen Çinli uzmanlar, virüsün hemen akciğere saldırdığı ve öksürük yada ateş görüldüğünde doktora başvurulması gerektiği uyarısı yaptı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri