Çin'deki Tarihi Davada Soruşturma Tamamlandı

Çin’de rüşvet, yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından dolayı tutuklanan ve hakim karşısına çıkan Komünist Parti’nin eski pölütbüro üyesi Bo Xilai’nin davasındaki soruşturma tamamlandı.

Çin’de rüşvet, yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından dolayı tutuklanan ve hakim karşısına çıkan Komünist Parti’nin eski pölütbüro üyesi Bo Xilai’nin davasındaki soruşturma tamamlandı. Çin'de "Küçük Prens" olarak tanınan Bo ile ilgili yargı kararının Eylül ayının başında verilmesi bekleniyor.

Xinhua ajansında yer alan haberde, Dalian şehrinin belediye başkanı, Liaoning eyaleti valisi, Chongqing şehri valisi ve Çin Ticaret Bakanlığı görevlerinde de bulunan Bo'nun "açık duruşması"nda bugün son duruşmanın yapıldığı ve ilk mahkeme sürecinin sona erdiği bildirildi.

Ülkenin doğusundaki Shandong eyaletinin merkezi Jinan'daki Orta Halk Mahkemesi'nde 5 gün süren ve eşinin de aleyhinde tanıklık yaptığı Bo Xilai için savcılar en ağır cezayı talep etti. Hakkındaki bütün suçlamaları reddeden Bo Xilai, mahkum olması durumunda ölüm cezasıyla karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor. Fakat uzmanlar, uyguladığı sosyal politikalardan dolayı halk arasında bir hayli popüler olan Bo Xilai için olası bir idam cezasının uygulanmayacağı ve "ertelemeli idam cezası" alacağı görüşünde birleşiyor.

Çin devlet medyasına göre, 64 yaşındaki eski siyasetçi Bo Xilai, 27 milyon yuan (yaklaşık 4,41 milyon dolar) tutarında rüşvet almak ve"ahlaksız" faaliyetler içinde olmakla suçlanıyor.

Çin'de "asrın davası" olarak lanse edilen ve Çin Komünist Partisi’nin yolsuzlukla imtihanı olarak değerlendiriliyor. Çin'de son beş gündür en büyük gündem maddesi olan dava tüm dünya medyası tarafından da yakından takip ediliyordu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri