Çin’de Tanınmış Gazeteci Devlet Sırrı Sızdırmaktan Gözaltında

Çin’in ünlü kadın gazetecilerinden Gao Yu (70) devlet sırrını yabancı bir internet sitesine sızdırdığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Olay, ailesi ve arkadaşlarının Gao’un 24 Nisan’dan beri kayıp olduğunu bildirmesi üzerine yetkililerin,...

Çin’in ünlü kadın gazetecilerinden Gao Yu (70) devlet sırrını yabancı bir internet sitesine sızdırdığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Olay, ailesi ve arkadaşlarının Gao’un 24 Nisan’dan beri kayıp olduğunu bildirmesi üzerine yetkililerin, gazetecinin o tarihte gözaltına alındığını açıklamasıyla ortaya çıktı.

Çin medyası, Gao’un suçunu itiraf ettiğini duyurdu ve kaydedilmiş görüntülerini yayınladı. Görüntülerde yüzü mozaiklenen bir kadının, "Yaptığım şeyin yasal sorunlara yol açtığını ve milli çıkarları tehdit ettiğini itiraf ediyorum. Yaptıklarım çok kötüydü. Samimi olarak dersimi aldım ve suçumu itiraf ediyorum." dediği duyuluyor.

Çin medyasında Gao’un hangi belgeyi sızdırdığı yer almadı. Ancak ünlü gazetecinin ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisi içindeki bilgilere hakim olduğu belirtiliyor.

Resmi Xinhua haber ajansında, Gao’un gazeteci olduğu bilgisine yer verilmedi. Polisin açıklamasına yer verilen haberde sadece "Pekin nüfusuna kayıtlı Gao Yu’nün devlet sırrı sızdırmasından gözaltına alındığı, yüksek derecede gizli belgeyi geçen yıl Haziran ayında yurtdışındaki bir web sitesine gönderdiği, 1993’te yine devlet sırrını sızdırmaktan 6 yıl hapis yattığı’" bilgileri yer aldı. Gao, 1999’da sağlık durumu nedeniyle şartlı salıverilmişti.

Uluslararası Basın Enstitüsü'nce "basın özgürlüğünün 50 kahramanı" arasında gösteril Gao Yu, gözaltına alınmadan önce kendisine getirilen çalışma yasağı sebebiyle yabancı medya kuruluşlarına haber yazıyordu. Gao, 1989'da kanlı biten Tiananmen Meydanı'ndaki gösterilere destek vermek için Hong Kong gazetesine bir makale yazmış ve bundan dolayı 3 Haziran’da 12 ay süren gözaltı yaşamıştı.

Öte yandan ABD, Gao’un gözaltına alınmasına tepki gösteri ve derhal salıverilmesini istedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre, Tiananmen olaylarının 25. yıl dönümü yaklaşırken geçen Salı günü aralarında tanınmış insan hakları avukatı Pu Zhiqiang, öğretim görevlisi Hu Shigen, araştırmacı Şu Youyu, yazar Liu Di ve profesör Hao Jian'ın da bulunduğu çok sayıda muhalif gözaltına alındı. Bu kişilerin Pazar günü düzenlenen Tiananmen protestoları seminerine katıldığı da kaydedildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri